Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Sultan Mehmet II. Foto: Sinan Bey (Bilkent University) [Public domain], via Wikimedia Commons
Sultan Mehmet II. Foto: Sinan Bey (Bilkent University) [Public domain], via Wikimedia Commons

1453: Sultan Mehmet II inntok Konstantinopel, og Det bysantinske riket (Østromerriket) gikk under. Riket kunne regne sin historie helt tilbake til 330, da keiser Konstantin den store besluttet å flytte Romerrikets hovedstad fra Roma. Mens Vestromerriket kollapset allerede i 476, holdt Østromerriket stand gjennom vekslende blomstrings- og nedgangstider i mer enn 1100 år. I april 1453 beleiret den 21 år gamle osmanske sultanen Mehmet II og hæren hans hovedstaden. 29. mai brøt angriperne gjennom bymurene. Blant dem som falt under forsvaret av byen var Konstantin XI, Østromerrikets siste keiser. Mehmet hadde lovet soldatene sine at de skulle få tre dager til å plyndre byen. Sultanen holdt løftet sitt. Tusener av bysantinere ble voldtatt eller drept, og ifølge Wikipedia ble 30.000 sivilister tatt som slaver. Gjennom de neste 400 årene var Det osmanske rike en stormakt med sete i Konstantinopel. I 1930 ble Konstantinopel omdøpt til Istanbul.

1963: Munchmuseet ble offisielt åpnet i Oslo. Bygningen var tegnet av arkitektene Gunnar Fougner og Einar Myklebust, og reist for midler fra Oslo Kinematografer. Allerede i 1927 hadde Edvard Munch hatt samtaler med Nasjonalgalleriets direktør Jens Thiis om et mulig fremtidig museum som kunne huse livsverket hans. Ved sin død i 1944 testamenterte kunstneren alle sine etterlatte verker til Oslo kommune. Den endelige beslutningen om å bygge et eget Munch-museum ble truffet i 1946. Å bestemme beliggenheten satt noe lengre inne, og både Frogner, Grünerløkka og strøket rundt Slottet var oppe til diskusjon. Først midt på 1950-tallet landet man på at museet skulle legges til Oslos østkant. Kong Olav sto for innvielsen av den nye museumsbygningen, som fikk adresse Tøyengata 55.

1985: 39 mennesker omkom og om lag 600 ble skadd i katastrofen på Heysel stadion i Brussel, der Liverpool og Juventus møttes til finale i europacupen for serievinnere. En time før kampstart oppsto det uroligheter mellom de rivaliserende supporterne på tribunen. Katastrofen skjedde etter at flere hundre Liverpool-tilhengere forserte den nøytrale sonen som var satt av for å skille supporterne. Horder av flyktende Juventus-fans ble presset opp mot en murvegg, som ga etter for trykket og kollapset over dem. For å unngå at bråket utartet ytterligere, ble det bestemt at kampen likevel skulle spilles. Juventus vant 1–0 etter mål av senere UEFA-president Michel Platini. Etterforskningen konkluderte med at Liverpool-supporternes aggressive atferd hadde utløst tragedien. Katastrofen førte til at engelske lag ble utestengt fra europeisk fotball i fem år.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse