Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 juni 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av David Bowie i 1967. Foto: Wikimedia Commons
Portrett av David Bowie i 1967. Foto: Wikimedia Commons

1631: Den lille byen Baltimore på sørspissen av Irland ble utsatt for et sjørøverangrep som det ennå går gjetord om. Angriperne var såkalte barbareskpirater, som gjennom århundrer spredte skrekk på havene fra sine baser på kysten av Nord-Afrika. En hollandsk sjørøverkaptein ved navn Jan Janzoon skal ha ledet raidet. Foruten å plyndre byen, la piratene en stor del av innbyggerne i jern og brakte dem med seg tilbake til Nord-Afrika, der de solgte dem som slaver. Det antas at bare to eller tre av dem noensinne så Irland igjen. De få som unnslapp piratene flyktet til nabobyen, og Baltimore ble liggende praktisk talt øde gjennom generasjoner. Barbareskpirater herjet Europeiske kyster og farvann fra 1500-tallet. Først da franskmennene koloniserte Algerie i 1830, skal pirataktiviteten ha opphørt.

1969: David Bowie spilte inn «Space Oddity» i Trident Studios i London. Sangen om astronauten Major Tom og hans farvel til jordkloden skulle bli en av Bowies signaturlåter. Plateselskapet slapp singelen i England 11. juli i håp om å slå mynt på interessen for den nær forestående Apollo 11- ekspedisjonen til månen. Klatringen på hitlistene ble sinket av at BBC nektet å spille sangen før astronautene var trygt tilbake på jorda igjen, og først i september nådde den femteplassen på det britiske platebarometeret. En relansering i 1975 sendte imidlertid sangen helt til topps. Opphavsmannen har fortalt at «Space Oddity» ble til under innflytelse av Stanley Kubricks film «2001: A Space Odyssey» fra 1968. «Jeg var stein da jeg gikk for å se den», forklarte Bowie, «og den var en åpenbaring for meg. Den fikk sangen til å velle fram.»

1985: «Arne Treholt, født 13/12 1942, dømmes for forbrytelser mot straffelovens §§ [...] til en staff av fengsel i tyve, 20 år, med fradrag av 518 dager for utholdt varetektsarrest.» Slik lød domsslutningen som ble lest opp i Oslo tinghus av førstelagmann Astri Rynning. Dommen falt på dagen ett år og fem måneder etter at Treholt ble pågrepet av Overvåkningspolitiet på Fornebu lufthavn. Retten fant det bevist at Treholt hadde spionert til fordel for Sovjetunionen og Irak, og at han hadde mottatt store pengebeløp for sine tjenester fra de to landenes etterretningsorganer. Treholt ble blant annet dømt for å ha formidlet hemmelig informasjon om Norges militære beredskap til KGB. Foruten fengselsstraffen omfattet dommen også inndragning av 1,1 millioner kroner. Treholt ble benådet i 1992, etter å ha sonet åtte og et halvt år i fengsel.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse