Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 august 2023 02:00
Del på Facebook

1890: Den elektriske stol ble benyttet første gang i Auburn Prison i New York. Tannlegen Alfred P. Southwick hadde brukt ti år på å utvikle innretningen, i streben etter å finne en mer human eksekusjonsmetode enn hengning. Førstemann til å prøve stolen var grønnsakhandleren William Kemmler, som hadde drept samboeren sin med øks. Til forskrekkelse for de 17 vitnene til henrettelsen var Kemmler fortsatt i live etter den første strømdosen på 1000 volt. Spenningen ble derfor justert opp til 2000 volt før strømmen ble påskrudd på ny. Seansen skal ha pågått i åtte minutter før Kemmler omsider ble erklært død. En preget representant for New Yorks likskuekontor uttalte: «Jeg vil heller se ti hengninger enn en henrettelse som dette.» Likevel kom «stolen» i løpet av få år til å erstatte hengning som henrettelsesmetode i mer enn halvparten av USAs delstater.

1945: Det amerikanske bombeflyet «Enola Gay» slapp verdens første atombombe over Hiroshima. På grunn av oppdragets spesielle karakter, var bare tre av flyets tolv besetningsmedlemmer orientert om målet for toktet. Flere i besetningen skal ha ropt «Min gud!» i bestyrtelse da de så glimtet fra den veldige eksplosjonen på bakken. Det antas at mellom 70 og 80.000 mennesker ble drept momentant da bomben detonerte klokken 08.15. Det totale antallet omkomne skal ha vært ca. 200.000. Ifølge offisielle japanske rapporter ble 69 % av byens bygninger ødelagt. Sprengkraften i bomben over Hiroshima var anslått til å tilsvare 15 kilotonn av sprengstoffet TNT. Tre døgn senere ble en enda kraftigere bombe sluppet over Nagasaki.

1965: Den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemose døde i København, 66 år gammel. Sandemose var født i Nykøbing Mors og debuterte som forfatter i 1923 med «Fortællinger fra Labrador». I 1930 emigrerte han til sin mors hjemland Norge. Som hans hovedverker regnes gjerne romanene «En flyktning krysser sitt spor» (1933), «Det svundne er en drøm» (1946, først utgitt på svensk i 1944) og «Varulven» (1958). I 1963 var Aksel Sandemose en av seks aktuelle kandidater til Nobelprisen i litteratur, sammen med bl.a. Samuel Beckett, Pablo Neruda og Yukio Mishima. Svenska Akademien konkluderte til slutt med at Sandemoses forfatterskap ennå ikke levde opp til de «ekstraordinære krav» som Nobelprisen krevde. Prisen for 1963 gikk i stedet til den greske lyrikeren Giorgos Seferis.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse