Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 august 2023 02:00
Del på Facebook

1876: Spionen, eventyreren og danseren Mata Hari ble født som Margaretha Geertruida Zelle i den nederlandske byen Leeuwarden. Hun tok kunstnernavnet Mata Hari («Solens øye» på indonesisk) da hun etablerte seg som aktmodell og eksotisk danser i Paris etter århundreskiftet. I 1916 ble hun engasjert som spion av den franske etterretningstjenesten. Året etter ble hun arrestert, mistenkt for å være tysk spion og dobbeltagent. Hun ble dømt til døden av fransk rett og henrettet ved skyting 15. oktober 1917. Mata Haris liv og skjebne kom til å fascinere ettertiden og sette dype spor i populærkulturen. Den første spillefilmen basert på livet hennes kom allerede i 1920. Mest berømt av filmene er Hollywood-dramaet «Mata Hari» fra 1931, med Greta Garbo i tittelrollen. «Mata Hari» var også tittelen på Norges bidrag til Eurovision Song Contest i 1976, fremført av Anne-Karine Strøm.

1930: Det siste kjente tilfellet av lynsjing i de amerikanske nordstatene fant sted i byen Marion i Indiana, da en lynsjemobb hengte to drapsmistenkte afroamerikanere fra et tre. Fotograf Lawrence Beitlers bilde av de to hengte mennene skal ha inspirert skolelæreren Abel Meeropol til å skrive diktet «Bitter Fruit», som han senere satte musikk til og omdøpte til «Strange Fruit». Sangen ble verdensberømt etter at Billie Holiday spilte den inn på singel i 1939 og gjorde den til et fast innslag på sitt repertoar. Blant de mange artistene som har gjort innspillinger av «Strange Fruit», er Nina Simone, UB40, Annie Lennox, Diana Ross, Jeff Buckley og Siouxsie and the Banshees. Billie Holidays versjon av sangen ble innlemmet i The Grammy Hall of Fame i 1978.

1985: Fem personer ble funnet skutt og drept på gården White House Farm i Essex i England. Året etter ble 25 år gamle Jeremy Bamber dømt til livsvarig fengsel for drapene på sine foreldre, sin adoptivsøster og hennes to seksårige tvillingsønner. Ifølge tiltalen hadde Bamber etterlatt drapsvåpenet i hendene på sin myrdede søster, som var diagnostisert med schizofreni, for at mistanken skulle falle på henne. Motivet for drapene skal ha vært økonomisk vinning. Den spektakulære drapssaken i Essex ble dramatisert i TV-serien «White House Farm» (2020), med Freddie Fox i rollen som Bamber. TV-journalisten Louis Theroux har laget en dokumentarserie om saken. Jeremy Bamber har i alle år hevdet sin uskyld, men uten å få gehør i rettsvesenet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse