Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 august 2023 02:00
Del på Facebook

1786: Klatreren og legen Michel-Gabriel Paccard og hans hjelper Jacques Balmat ble de første i verden til å bestige Mont Blanc. Fjellet på grensen mellom Frankrike og Italia rager 4808 meter over havet og er det høyeste i Vest-Europa. I 1994 ble det anslått at mellom 6000 og 8000 mennesker i tidens løp hadde omkommet i forsøket på å bestige «Det hvite fjellet». Paccard og Balmat hadde gjort flere mislykte forsøk på å nå toppen. Da de til slutt lyktes, var det uten bruk av rep eller isøkser, og med hver sin blytunge bør av vitenskapelig utstyr på ryggen. Vel nede på flatmark erklærte dr. Paccard: «Vi har vært på et sted hvor intet levende vesen har vært før oss, ikke engang ørnen eller fjellgeiten.»

1929: Luftskipet «Graf Zeppelin» tok av fra flybasen Lakehurst i New Jersey og la ut på det som skulle bli verdens første luftreise jorden rundt. Turen var sponset av mediemagnaten William Randolph Hearst. Med på ferden var Hearsts korrespondent Grace Marguerite Hay Drummond-Hay, som ble den første kvinnen i verden til runde kloden med luftfartøy. «Graf Zeppelin» var bygd ved fabrikken Luftschiffbau Zeppelin i Tyskland. Fartøyet brukte til sammen 21 dager, 5 timer og 31 minutter på den sensasjonelle reisen. Fratrukket mellomlandingene var flytiden bare tolv og et halvt døgn. «Graf Zeppelin» var i bruk fram til 1937, da det ble tatt ut av trafikk som følge av Hindenburg-katastrofen. I 1940 ga Hermann Göring ordre om at luftskipet skulle destrueres og skrapmetallet brukes i den tyske rustningsindustrien.

1937: Cornelis Vreeswijk ble født i den nederlandske havnebyen IJmuiden. Han utvandret til Sverige med familien da han var 12 år og lærte seg det nye språket på rekordtid – ifølge eget utsagn ved å lese tegneseriebladet «Fantomet». 16 år gammel kjøpte han sin første gitar. Han platedebuterte i 1964 med «Ballader och uförskämdheter», et album som solgte til gull. I årene som fulgte strødde Vreeswijk ut klassikere som «Veronica», «Somliga går med trasiga skor» og «Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind» og fikk ry som den største svenske trubaduren i moderne tid. Han markerte seg også som en fremragende tolker av visearven etter Carl Michael Bellman og Evert Taube. En utpreget smak for bohemlivet tæret hardt på Vreeswijks helse. Han døde i Stockholm 12. november 1987, 50 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse