Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 august 2023 02:00
Del på Facebook

1945: Historiens andre atombombe rammet den japanske byen Nagasaki. Bomben, som ble sluppet klokken 11.02 lokal tid, bar tilnavnet «Fat Man» og hadde større sprengkraft enn den som rammet Hiroshima tre dager tidligere. Ettersom den ble sluppet over byens utkant, og ikke over sentrum, ble dødstallene likevel lavere enn i Hiroshima. Det er anslått at 263.000 mennesker oppholdt seg i Nagasaki da bomben traff. Minst 70.000 av dem mistet livet i bombingen. I tillegg døde titusener av senskader i årene som fulgte. Det japanske ordet for overlevende etter bombingene av Hiroshima og Nagasaki er hibakusha («bombet mann»). Folkelige forestillinger om at de overlevende var radioaktive, eller hadde fått skader som kunne være arvelige, førte til at mange hibakusha ble diskriminert og til dels utestengt fra det japanske samfunnet etter krigen.

1969: De såkalte Manson-mordene ble begått i California. Medlemmer av det sektartede hippiekollektivet The Manson Family tok seg inn i huset til filmregissøren Roman Polanski og hans høygravide skuespillerkone Sharon Tate. Tate og fire andre personer ble drept på bestialsk vis av de unge sektmedlemmene. Dagen etter begikk medlemmene ytterligere to mord. Sektens leder, Charles Manson, var ikke på åstedene da drapene ble begått. Likevel ble Manson dømt til livsvarig fengsel for å ha beordret totalt ni mord, ifølge hans egne politiforklaringer for å utløse en apokalyptisk rasekrig. Det 20-årige sektmedlemmet Leslie Van Houten ble dømt til fengsel på livstid for å ha deltatt i drapene 10. august. Hun ble løslatt på prøve 11. juli 2023, etter å ha tilbrakt 53 år bak murene.

1974: Richard Nixon holdt sitt livs beste og mest gripende tale da han tok farvel med staben i Det hvite hus. Samme dag hadde han gått av som president som følge av Watergate-skandalen. I talen sa Nixon til medarbeiderne sine: «Gi alltid deres beste, mist aldri motet, vær aldri smålige; husk alltid at andre nok kan hate dere, men de som hater dere, vinner ikke med mindre dere hater dem tilbake – og ødelegger dere selv.» Nixon sa også: «Storhet kommer ikke til den som alltid har medgang. Storhet kommer når du virkelig blir satt på prøve, når du får slag og skuffelser og overmannes av tristhet. For bare den som har vandret gjennom den dypeste dal kan til fulle føle hvor vidunderlig det er å stå på toppen av det høyeste fjell.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse