Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
10 august 2023 02:00
Del på Facebook

1793: Louvre-museet åpnet i Paris, på årsdagen for arrestasjonen av kong Ludvig XVI. Museumsbygningen hadde opprinnelig vært et fort med aner til 1100-tallet, men var blitt ombygd til kongelig residens under renessansen. Ved åpningen av museet var 537 malerier og 118 øvrige kunstobjekter utstilt. Om lag tre firedeler av samlingene var verker som var blitt beslaglagt i de kongelige eiendommene under revolusjonen. Under Napoleon ble samlingene utvidet med et stort antall verker fra okkuperte områder og museet omdøpt til «Musée Napoléon». Etter en rekke ombygninger hadde bygningen fått sin nåværende form i 1874. Glasspyramiden over inngangspartiet sto ferdig i 1988. Ifølge Wikipedia er i dag 35.000 verker utstilt i museet, av en samling på 380.000. Med drøyt 7,7 millioner gjester i 2022 er Louvre det mest besøkte museet i verden. På plassene bak følger Vatikanmuseene, British Museum og Tate Modern.

1948: Underholdningsprogrammet «Candid Camera» gikk på TV i USA for første gang. Konseptet med å utsette intetanende mennesker for «practical jokes», og deretter kringkaste reaksjonene deres, var allerede utprøvd på radio under tittelen «Candid Microphone». TV-versjonen åpnet naturlig nok for uante muligheter. Blant de mange minneverdige scenene fra showet er personbilen som deler seg i to og passerer på begge sider av en måpende trafikkonstabel. Et fast innslag i programmet var trudelutten «Smile, you’re on Candid Camera», som lød i samme øyeblikk som spøken ble avslørt for offeret. NRK introduserte en norsk avlegger av programposten i 1967 under tittelen «Smil til det skjulte kamera».

2019: Den 21-årige høyreekstremisten Philip Manshaus gikk til væpnet angrep på moskeen al-Noor i Bærum. Han tok seg inn i moskeens bønnerom og løsnet flere skudd før han ble overmannet og avvæpnet av medlemmer av menigheten. Rene tilfeldigheter bidro til at ingen ble truffet av skuddene. Kort før angrepet hadde Manshaus skutt og drept sin 17 år gamle adoptivsøster i familiens hjem. Gjerningsmannen forklarte senere at han hadde hatt til hensikt å drepe flest mulig i moskeen, og at han var inspirert av terroristen som drepte 51 mennesker i moskéangrepene på New Zealand i mars samme år. Manshaus hevdet i retten at han handlet i «nødrett» på vegne av Europas folk. I juni 2020 ble Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring for terrorangrep mot moskeen og drap på søsteren.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse