Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
12 august 2023 02:00
Del på Facebook

1834: Et av de største skattefunnene i norsk historie ble gjort i Hokksund. En husmann holdt på å drenere en myr ved gården Nedre Hoen, da en halsring av gull fulgte med spaden hans opp i dagen. Videre graving avdekket ytterligere én halsring og flere armringer, fingerringer, spenner og anheng, samt 21 gullmynter. Totalt utgjorde skatten 2,5 kilo rent gull. Eieren av gården rapporterte funnet til myndighetene og hevet en stor finnerlønn, som han rimelig nok delte med husmannen. Arkeologer funderer fortsatt på hvor skatten kom fra og hvorfor den ble gravd ned i myra en gang mot slutten av 800-tallet. Gullskatten, som lå samlet og trolig har vært pakket inn i et klede, er den største fra vikingtiden som er funnet i Norge. Funnstedet ved Nedre Hoen går fremdeles under navnet Gullmyra.

1990: Paleontologen Sue Hendrickson oppdaget verdens største og best bevarte fossil av en Tyrannosaurus rex. Hun fant kjempeøglen ved Hell Creek i South Dakota, og det drøyt 12 meter lange hunndyret ble døpt «Sue» etter sin oppdager. Tyrannosaurus rex («T-rex») var en kjøttetende dinosaur som antas å ha levd for mellom 68 og 65 millioner år siden. Alle kjente fossiler av dyret er funnet i Nord-Amerika. Forskere anslår at «Sue» var 28 år og veide 14 tonn da hun døde. Funnet ved Hell Creek utløste en rettslig dragkamp med grunneieren om eiendomsretten til dinosauren. Striden endte med at The Field Museum i Chicago kjøpte «Sue» for 7,6 millioner dollar i 1997. Prisen var rekord for et dinosaurfossil inntil 2020, da T-rex-fossilet «Stan» ble solgt for 31,8 millioner dollar ved Christie’s i New York. I 2022 gikk et fossil av arten Deinonychus under hammeren for 12,4 millioner dollar, den høyeste prisen for en ikke-T-rex til nå.

2000: Den russiske ubåten «Kursk» sank i Nordishavet med 118 mann om bord. Den atomdrevne ubåten i Oscar II-klassen hørte til den russiske Nordflåten, og var med i en større øvelse da det oppsto en eksplosjon under avfyring av torpedoer. Fra offisielt hold ble det hevdet at hele besetningen omkom i løpet av minutter. Funn av brev skrevet av mannskapene etter eksplosjonen, med hilsener til deres kjære, tydet imidlertid på at noen av mennene hadde overlevd i flere timer i den sunkne ubåten. Hendelsen utløste heftig kritikk fra dødsofrenes etterlatte, som mente den russiske marinens overkommando ikke hadde gjort nok for å redde mannskapene. «Kursk» ble berget i to etapper i 2000 og 2001. 115 av de døde lå fortsatt i vraket.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse