Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 august 2023 02:00
Del på Facebook

1624: En bybrann la Oslo i aske. Gjennom århundrene var byen blitt herjet av brann en rekke ganger, sist så sent som i 1611. Mye av årsaken til de hyppige brannene var den tette trehusbebyggelsen. Brannen i 1624 pågikk i tre dager og utraderte store deler av den gamle middelalderbyen, inkludert Hallvardkatedralen. Etter brannen besluttet kong Christian IV at byen skulle flyttes til Akershagen, en slottsmark som lå bak festningen på Akersneset, og som i dag er kjent som Kvadraturen. Den nye byen fikk navnet Christiania. Tanken om å flytte byen i ly av Akershus festning hadde vært oppe til diskusjon allerede i 1567, da Oslo ble stukket i brann for å drive ut en svensk beleiringshær. Den gangen ble ideen skrinlagt etter heftige protester fra innbyggerne.

1862: Det såkalte Siouxopprøret brøt ut i Minnesota. Opprøret var en reaksjon på at den føderale regjeringen nektet å utbetale det årlige avdraget på kjøpet av siouxstammens land, noe som førte til hungersnød blant urbefolkningen. 17. august gikk krigere fra siouxstammen til angrep på nybyggere i det sørvestre Minnesota. Ifølge Wikipedia skal minst 400 nybyggere ha blitt drept i månedene som fulgte, inntil den amerikanske hæren knuste opprøret i desember. 303 siouxkrigere ble dømt til døden for å ha deltatt i voldshandlingene. For 264 av dem ble dommene omgjort til fengselsstraffer etter inngripen fra president Abraham Lincoln. De resterende 38 ble hengt i byen Mankato 2. juledag 1862, i det som var den største massehenrettelsen i amerikansk historie.

1987: Den siste fangen i Spandau-fengselet i Berlin, nazilederen Rudolf Hess (93), ble funnet død i et hageskur på fengselsområdet. Kort etter ble fengselet revet. Fengselet lå i bydelen Spandau i det daværende Vest-Berlin og var oppført i 1876 som militærfengsel. Fra 1919 ble det også tatt i bruk for sivile fanger. På det meste skal fengselet ha hatt 600 innsatte. Fra 1933 brukte naziregimet Spandau til å fengsle politiske fanger. Ved krigens slutt i 1945 ble bygningen rekvirert som fengsel for dømte krigsforbrytere. Spandau skulle etter planen ta imot om lag hundre fanger, men endte med å huse bare sju. Blant dem var Hitlers etterfølger Karl Dönitz, den tyske marinens øverstkommanderende Erich Raeder og rustminister Albert Speer. Fra 1966 satt Rudolf Hess alene i fengselet. Hess hadde sonet i Spandau i 40 år da han tok sitt eget liv i hageskuret.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse