Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 august 2023 02:00
Del på Facebook

1977: Komikeren, skuespilleren og forfatteren Groucho Marx (egentlig Julius Henry Marx) døde i Los Angeles, 86 år gammel. Marx begynte sin karriere på vaudevillescenen og gjorde senere suksess på film og i radio. Sammen med brødrene Chico og Harpo (og en periode også Zeppo) utgjorde han The Marx Brothers, den kanskje mest innflytelsesrike komikergruppen i USA gjennom alle tider. Groucho spilte inn 13 langfilmer sammen med brødrene og fortsatte karrieren på egen hånd etter at gruppen la inn årene i 1949. Med sin lynraske, slagferdige replikk er Groucho gått inn i historien (og sitatbøkene) som en av det 20. århundres største komikere.

2002: Den dødeligste helikopterkatastrofen i flygingens historie inntraff i den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj. Et russisk transporthelikopter med 142 soldater om bord var i ferd med å lande på en militærbase, da det ble truffet av et luftvernmissil utskutt av tsjetsjenske separatister. Helikopteret styrtet i et minefelt, og flere overlevende skal ha blitt drept av personellminer da de forsøkte å ta seg ut av det brennende vraket. Bare 20 personer kom fra hendelsen i live. Nedskytingen av Mi-26-helikopteret avdekket en livsfarlig praksis i det russiske forsvaret. Ifølge BBC var helikoptertypen bygd for å kunne frakte 85 personer, mens flyvåpenet daglig foretok transporter med flere titalls personer i overvekt. I 2004 ble en tsjetsjensk separatist dømt til livsvarig fengsel i Russland for å ha deltatt i angrepet.

2011: Det svenske slagskipet «Mars», også kjent som «Makalös», ble funnet på 75 meters dyp nord for Öland. «Mars» var sjøsatt i 1563 og hadde ry som et av de største krigsskipene verden hadde sett. Det møtte sin skjebne etter mindre enn ett år i tjeneste, under et blodig sjøslag mot dansker og lybekkere ved Öland i mai 1564. Det antas at en av kanonene på «Mars» eksploderte og satte skipet i brann. Ifølge folketroen hadde det hvilt en forbannelse over «Mars» fra første dag, fordi svenskekongen etter sigende hadde smeltet kirkeklokker om til kanoner under utrustningen av skipet. Straffen for denne gudløsheten, mente man, var at en av «Mars’» egne kanoner utløste gigantens undergang. Minst 1000 mennesker ble med kjempen i dypet. Identifiseringen av «Mars» i 2011 skjedde ved hjelp av stempler på bergede kanoner.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse