Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Sondre Nordheim regnes som den store pioneren innen moderne skisport. Foto: Wikimedia Commons
Sondre Nordheim regnes som den store pioneren innen moderne skisport. Foto: Wikimedia Commons

1897: Den norske skipioneren Sondre Norheim døde i North Dakota, 72 år gammel. Norheim hadde utvandret til USA sammen med kona Rannei og tre av parets seks barn i 1884. Klimaet og den flate topografien i North Dakota bød ikke på ideelle forhold for skiløping, men det fortelles at det alltid sto et par ski lent mot veggen ved Norheims hjem i McHenry County. På sine eldre dager skal han ha blitt stadig mer religiøst orientert, og han bidro bl.a. til byggingen av en luthersk kirke i tettstedet Villard. Sondre Norheim blir gjerne omtalt som skisportens far, og hans hjembygd Morgedal som skisportens vugge. Hele tre ganger har den olympiske ilden blitt tent på hans fødested på husmannsplassen Øverbø: foran Oslo-OL i 1952, Squaw Valley-OL i 1960 og Lillehammer-OL i 1994.

1908: Fotballklubben Inter ble stiftet i Milano. Stifterne hadde brutt ut fra AC Milan, i protest mot klubbens vedtak om at bare italienske spillere skulle få trekke i klubbens farger. Den nye klubben – med det fulle navnet Football Club Internazionale Milano – ønsket spillere fra alle land velkommen i rekkene. Klubben ble tvunget til å skifte navn under Mussolinis fascistregime, etter sigende fordi «Internazionale» smakte for mye av kommunistisk retorikk. I 1942 fikk den tilbake sitt opprinnelige navn. Inter vant sin første ligatittel allerede året etter stiftelsen, og er den mestvinnende klubben i Serie A (18 titler) nest etter Juventus (36). Klubben har også vunnet Europacupen/Mesterligaen tre ganger. Siste gang var i sesongen 2009/10, med José Mourinho som manager.

1959: Barbie-dukken ble første gang vist fram for verden under en leketøysmesse i New York. 9. mars regnes derfor som Barbies offisielle fødselsdag. Dukken ble designet av den amerikanske forretningskvinnen Ruth Handler, som hadde lagt merke til at datteren hennes likte å gi papirdukkene sine «voksne» roller når hun lekte. Handler antok at en dukke med voksen kvinnekropp ville ha vel så stor appell til barn som de tradisjonelle barnedukkene. Under en reise i Europa fikk hun se «Bild Lilli», en tysk dukke som skal ha vært løselig basert på Marlene Dietrichs filmskikkelser fra 1930-årene. Inspirert av denne tegnet Handler en dukke som hun ga navn etter datteren Barbara. Barbie har høstet kritikk for både etnisk ensidighet og spredning av usunne kroppsidealer. I senere år har produsenten kommet kritikerne i møte ved å lansere dukker med flere ulike kroppsfasonger og et stort antall fargenyanser.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse