Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
05 september 2023 09:04
Del på Facebook
Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det synes ikke som om alle sentrale politikere forstår at vi denne gang skal ha et valg på lokale kommunestyrer og fylkesting. Vi skal velge lokale kvinner og menn som skal gjøre lokalsamfunnene bedre. Kanskje vi da skal lytte til hva de lokale politikerne – våre tillitspersoner – vil gjøre for å utvikle kommuner og fylkeskommuner. De lokale politikerne som stiller til valg synes å ha en annen agenda enn de sentrale politikerne.

Politikerne skal bestemme, ikke byråkratene

Dette er også en kamp for lokaldemokratiet. Dette er et valg som skal sikre at de personene som stiller opp for demokratiet også skal vinne frem. I mange kommuner har byråkrater og kommunedirektørene tilranet seg stadig mer makt. De skal være demokratiets tjenere. Men dessverre har disse offentlige ansatte grepet makten fra de folkevalgte politikerne. Denne utviklingen må stoppes. Den er livsfarlig.

Hemmelighetskremmeri er farlig

De gangen jeg var politisk aktiv hadde jeg en følelse at vi styrte utviklingen. Den gangen hadde vi også offentlige ansatte, men det var en håndfull ærlige mennesker som fulgte opp våre intensjoner om å gjøre det beste for de lokalsamfunn vi var valgt for å følge opp. Nå er det ansatt en hær av eksperter på alle ulike nivåer – og disse ekspertene bombarderer de folkevalgte med en enorm papirmengde. Problemet er at bak alle disse papirene og forslagene til vedtak ligger det en subjektiv holdning til hva byråkratene mener er best. Men er disse holdningene best for utviklingen av lokalsamfunnene og for folkene som bor der? Jeg er sannelig ikke sikker på det.

I mange kommuner ser vi at politikerne legger seg flate for byråkratenes innstillinger. Jeg er redd for at mange lokale ordførere og politikere vil tape stort på at de ikke har kjempet for sine egne synspunkter. I mange kommuner synes byråkratene å ha sin egen agenda. Dette må det bli slutt på. Politikerne må ta makta tilbake.

Det kan bli mange valgskred

Jeg tror at det denne gang kan bli mange valgskred rundt om i landet. Jeg tror at hovmod vi stå for fall mange steder. Jeg tror at det vil bli politiske endringer i mange kommuner. Jeg tror at mange velgere vil ha forandringer. Jeg tror at mange velgere ikke stemmer av gammel vane, men at de stemmer på folk som vil ha endringer. Jeg tror at mange er opptatt av å få inn lokale politikere som igjen vil ta makta fra byråkratene. Jeg tror vi vil få mange politikere som vil ha slutt på hemmelighetskremmeri og skjulte agendaer. Nå trengs det en opprydding for å sikre en demokratisk utvikling i kommuner og fylker.

Håpet er at vi ved neste stortingsvalg skal fortsette denne demokratiseringen av landet vårt. Ekspertvelde fører oss på ville veier.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse