Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
12 desember 2023 13:22
Del på Facebook
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Arbeiderpartiet er i ferd med å bli utradert i Lofoten. Det hjelper lite på stemningen i landsdelen at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i dag kom for å roe ned gemyttene etter at helsebyråkratene i Helse Nord vil degradere sykehuset Lofoten til et distriktsmedisinsk senter (DMS).

Problemet er at helseministeren har null troverdighetHelse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på plass i Lofoten, Gravdal.gif i slike saker. Bare se på hva som skjedde med sykehuset i Kristiansund. Det var ikke måte på forsikringer som kom fra Regjeringspartiene både om fødetilbud og annet. Forsikringene var imidlertid null verdt.

Sinte demonstranter

I dag møttes hun av sinte sykehusdemonstranter, utmeldte Ap-politikere og en fersk meningsmåling som viser at kun 1 av 10 lofotværinger ville stemt på Arbeiderpartiet hvis det var valg i dag, skriver NRK.

Det er mer enn en halvering fra stortingsvalget i 2021, da oppslutningen var på 24,4 prosent i de samme kommunene.

Også Senterpartiet raser, med 13,8 prosentpoeng til 6,9 prosent. Mest fram går Høyre, Frp og INP, alle med 6–7 prosentpoeng.

Når NRK møter Kjerkol i Svolvær er hun ikke overrasket over de dårlige målingene.

– Utrygghet rundt sykehuset gir seg nok utslag på denne målingen. Jeg skjønner at man er bekymret når så krevende beslutninger er i prosess. Men det er viktig å huske på at dette bare er et forslag. Regjeringen vil ta sin beslutning først i april sier hun til NRK.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Forstår ikke sprengkraften

Problemet er at Arbeiderpartiledelsen ikke forstår hvilken sprengkraft som ligger i sykehussakene. Statsminister Støre synes fortsatt å følge sine gamle prinsipper i helsepolitikken. Han har opplagt gitt beskjed om hva Kjerkol skal si og mene. Det å ikke høre på velgerne sine kan imidlertid bety dødsstøtet for dette partiet som har bidratt til velferden i hele landet.

Lokale saker teller ikke

I dag reiser regjeringens statsråder verden rundt for å løse all verdens problemer. Da står det ikke på penger. Men å bidra til å løse de problemene vi har i Norge synes å være underordnet. Slike utsagn har alltid tidligere kommet fra folk på høyresiden i norsk politikk. Men nå er det stadig flere fagforeningsfolk og folk som har stått Arbeiderpartiet nær som sier det samme. Men slike utsagn stemples selvsagt som populistiske i kretsen rundt statsministeren. Denne holdningen er vel en av årsakene til Arbeiderpartiets fall på meningsmålinger og i valg.

Vil ha frem hele sannheten

– Vi trenger en bekreftelse på at vi får beholde akuttfunksjonen og fødetilbudet, sier leder Marit Olsen i Vågan Arbeiderparti til NRK.

– Vi ønsker også å formidle at de faktaene hun får presentert fra Helse Nord ikke er hele sannheten. Det finnes opplysninger som ikke er kommet fram og som vi synes er viktig å få fram. Jeg skulle ønske hun hadde kommet før Vestvågøy Ap gjorde sitt vedtak om å melde seg ut. Det hadde spart oss for mye, sier hun til NRK.

Lær av brannvesenet

Ingvild Kjerkol sier til NRK at hun gjerne skulle kommet til Lofoten tidligere, men at det ikke har vært rom i kalenderen før i dag. Dette er en fantastisk begrunnelse. Når det brenner må man rykke ut øyeblikkelig. Kanskje det er på tide at både Kjerkol og Støre rykker ut straks det begynner på brenne. Kanskje partiledelsen skulle ha tatt seg et kurs hos brannvesenet. Nå er faren stor for at det kun ligger en ruinhaug tilbake etter Arbeiderpartiet mange steder i landet. Det vil selvsagt glede noen, men mange vil se på det som en tragedie.

Helseplattformen-skandalen vokser

Ellers merker vi oss at administrerende direktør Stig Slørdal i Helse Midt-Norge overprøver det enstemmige vedtaket i Helse Møre og Romsdal om å utsette innføringen av helseplattformen ved sykehusene i fylket. Det forundrer oss ikke. Dette viser med all tydelighet at helsebyråkratene ikke vil la seg instruere av politikere og styrer. Kanskje det er på tide at helseministeren avsetter den mektige direktøren. Nå ruller millioner av kroner hver måned ut til det amerikanske dataselskapet som utvikler gullkalven Helseplattformen som synes å være en gigantisk feilvare.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse