Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
12 desember 2023 13:22
Del på Facebook
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Arbeiderpartiet er i ferd med å bli utradert i Lofoten. Det hjelper lite på stemningen i landsdelen at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i dag kom for å roe ned gemyttene etter at helsebyråkratene i Helse Nord vil degradere sykehuset Lofoten til et distriktsmedisinsk senter (DMS).

Problemet er at helseministeren har null troverdighetHelse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på plass i Lofoten, Gravdal.gif i slike saker. Bare se på hva som skjedde med sykehuset i Kristiansund. Det var ikke måte på forsikringer som kom fra Regjeringspartiene både om fødetilbud og annet. Forsikringene var imidlertid null verdt.

Sinte demonstranter

I dag møttes hun av sinte sykehusdemonstranter, utmeldte Ap-politikere og en fersk meningsmåling som viser at kun 1 av 10 lofotværinger ville stemt på Arbeiderpartiet hvis det var valg i dag, skriver NRK.

Det er mer enn en halvering fra stortingsvalget i 2021, da oppslutningen var på 24,4 prosent i de samme kommunene.

Også Senterpartiet raser, med 13,8 prosentpoeng til 6,9 prosent. Mest fram går Høyre, Frp og INP, alle med 6–7 prosentpoeng.

Når NRK møter Kjerkol i Svolvær er hun ikke overrasket over de dårlige målingene.

– Utrygghet rundt sykehuset gir seg nok utslag på denne målingen. Jeg skjønner at man er bekymret når så krevende beslutninger er i prosess. Men det er viktig å huske på at dette bare er et forslag. Regjeringen vil ta sin beslutning først i april sier hun til NRK.

Annonse
Annonse

Forstår ikke sprengkraften

Problemet er at Arbeiderpartiledelsen ikke forstår hvilken sprengkraft som ligger i sykehussakene. Statsminister Støre synes fortsatt å følge sine gamle prinsipper i helsepolitikken. Han har opplagt gitt beskjed om hva Kjerkol skal si og mene. Det å ikke høre på velgerne sine kan imidlertid bety dødsstøtet for dette partiet som har bidratt til velferden i hele landet.

Lokale saker teller ikke

I dag reiser regjeringens statsråder verden rundt for å løse all verdens problemer. Da står det ikke på penger. Men å bidra til å løse de problemene vi har i Norge synes å være underordnet. Slike utsagn har alltid tidligere kommet fra folk på høyresiden i norsk politikk. Men nå er det stadig flere fagforeningsfolk og folk som har stått Arbeiderpartiet nær som sier det samme. Men slike utsagn stemples selvsagt som populistiske i kretsen rundt statsministeren. Denne holdningen er vel en av årsakene til Arbeiderpartiets fall på meningsmålinger og i valg.

Vil ha frem hele sannheten

– Vi trenger en bekreftelse på at vi får beholde akuttfunksjonen og fødetilbudet, sier leder Marit Olsen i Vågan Arbeiderparti til NRK.

– Vi ønsker også å formidle at de faktaene hun får presentert fra Helse Nord ikke er hele sannheten. Det finnes opplysninger som ikke er kommet fram og som vi synes er viktig å få fram. Jeg skulle ønske hun hadde kommet før Vestvågøy Ap gjorde sitt vedtak om å melde seg ut. Det hadde spart oss for mye, sier hun til NRK.

Lær av brannvesenet

Ingvild Kjerkol sier til NRK at hun gjerne skulle kommet til Lofoten tidligere, men at det ikke har vært rom i kalenderen før i dag. Dette er en fantastisk begrunnelse. Når det brenner må man rykke ut øyeblikkelig. Kanskje det er på tide at både Kjerkol og Støre rykker ut straks det begynner på brenne. Kanskje partiledelsen skulle ha tatt seg et kurs hos brannvesenet. Nå er faren stor for at det kun ligger en ruinhaug tilbake etter Arbeiderpartiet mange steder i landet. Det vil selvsagt glede noen, men mange vil se på det som en tragedie.

Helseplattformen-skandalen vokser

Ellers merker vi oss at administrerende direktør Stig Slørdal i Helse Midt-Norge overprøver det enstemmige vedtaket i Helse Møre og Romsdal om å utsette innføringen av helseplattformen ved sykehusene i fylket. Det forundrer oss ikke. Dette viser med all tydelighet at helsebyråkratene ikke vil la seg instruere av politikere og styrer. Kanskje det er på tide at helseministeren avsetter den mektige direktøren. Nå ruller millioner av kroner hver måned ut til det amerikanske dataselskapet som utvikler gullkalven Helseplattformen som synes å være en gigantisk feilvare.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøHar du lest den interessante innstillinga frå Transport- og kommunikasjonskomiteen som skal opp i Stortinget i morgon. Ja, der vil ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Når utredninger er systematisk feil
Helge Orten (H) bekrefter at Fergefri E39 og Møreaksen skal framskyndes i NTP ved et regjeringsskifte neste år. Frp har ...
Hans-Peter Kaaresen 18 timer siden Er Møreaksen vegen til valgseier for Høyre?
Helge Orten og Høyre sender partiet ned mot bunnivå ved neste valg.  Godt hjulpet av Torgeir Dahl og Erna Solberg.
Takk for at du deler fra en opprivende episode og du har mer enn 100% rett, helseforetaket har ingen problem ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDet er interessant å lese dei forskjellige parti sine kommentarer i Transport- og kommunikasjonskomiteen si behandling av NTP. Det gir eit ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenDe demokratiske prosessene har i valg på valg gitt flertall for de partier som er for Møreaksen. Derfor er Møreaksen ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse