Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
20 mars 2019 20:41
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentDet finnes bare en løsning om ikke alt helsevesen i Møre og Romsdal skal kollapse. Det er at man først som sist stanser sykehusprosjektet på Hjelset. Det er IKKE bærekraftig. Men for Nordmøre stopper det ikke der.

Skal vi fortsatt sikre et godt lokalsykehus i Kristiansund og et godt helsetilbud på Nordmøre, må man snarest råd få et forpliktende samarbeid med sykehuset St. Olav i Trondheim.

En ny hverdag og en ny fremtid

Men det er ikke bare på helseområdet vi kan få en ny hverdag – det kan vi få på de fleste områder. Jeg ser ingen annen løsning enn at nordmørskommunene (i alle fall majoriteten) snarest blir en integrert del av Trøndelag.

Gjennom år har sterke krefter i Romsdal og Sunnmøre gjort alt for å bygge ned Nordmøre. Dette har vi spesielt sett når det gjelder sykehuset i Kristiansund. Nå er det kommet meldinger om oppførselen til flere sjefer i helseforetaket i Møre og Romsdal som sjokkerer. Det er tydelig at noen av disse lederne har en oppførsel og en væremåte som er direkte trakasserende. Jeg fatter ikke at ansatte kan finne seg i slik oppførsel – og jeg skjønner ikke at ledelsen i helseforetaket ikke har tatt tak i disse problemene før. Men det kommer frem at mange helsebyråkrater har hatt en plan lenge – og det er den de nå skal gjennomføre. Nordmøre er ikke med i disse planene.

Byråkratene har fått for stor makt

Problemet er egentlig ikke på det politiske plan, skjønt der har det også ofte gått en kule varmt. Men politikerne har på område etter område delegert myndighet til byråkratene – og de vet å bruke denne makta om det er på et veikontor eller om det er i et helseforetak. At politikerne har latt det gå så langt, er årsaken til det opprør vi nå ser på Nordmøre. Så ansvaret sitter selvsagt hos politikerne.

Nå ser jeg at politikere både fra Sunnmøre og Romsdal kaster seg inn i debatten. Problemet er at det er for sent. Nordmøringene stoler ikke lenger på det fylkesbyråkratene driver med. Tilliten er borte. At det har gått så langt tid før at nordmøringene har oppdaget at de er blitt lurt trill rundt, får vi ta på troskyldighetens kappe.

Ikke vårt problem

Hva som skjer med Møre og Romsdal om Nordmøre går ut, står igjen å se. Men jeg føler ikke at det er vårt ansvar. Dersom man opprettholder en miniregion av Romsdal og Sunnmøre vil jo problemene bare bli enda større om man bygger det nye sykehuset på Hjelset. Det sykehuset vil driftsmessig også bli en katastrofe. Hvordan det skal løses føler jeg ikke er nordmøringenes problem. Nordmøringene har betalt en altfor stor pris allerede. At Molde trenger et nytt sykehus, har jeg sagt lenge. De har jo bevisst ikke vedlikeholdt sykehusbyggene sine. Men skal Molde ha et lokalsykehus må det være dimensjonert for den befolkningen man har i Romsdal.

Man kan strekke strikken langt i forhold til en nordmøring. Men nå strikken strekkes så langt at den revner – ja, da er det dessverre ingen vei tilbake.

Dette burde selvsagt politikerne og Romsdal og på Sunnmøre sett for lenge siden. Muligens har de sett det. Men de har i alle fall ikke gjort noe for å hindre katastrofen. Nå er katastrofen for Møre og Romsdal fylke dessverre et faktum.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse