Annonse
Annonse

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentDet finnes bare en løsning om ikke alt helsevesen i Møre og Romsdal skal kollapse. Det er at man først som sist stanser sykehusprosjektet på Hjelset. Det er IKKE bærekraftig. Men for Nordmøre stopper det ikke der.

Skal vi fortsatt sikre et godt lokalsykehus i Kristiansund og et godt helsetilbud på Nordmøre, må man snarest råd få et forpliktende samarbeid med sykehuset St. Olav i Trondheim.

En ny hverdag og en ny fremtid

Men det er ikke bare på helseområdet vi kan få en ny hverdag – det kan vi få på de fleste områder. Jeg ser ingen annen løsning enn at nordmørskommunene (i alle fall majoriteten) snarest blir en integrert del av Trøndelag.

Gjennom år har sterke krefter i Romsdal og Sunnmøre gjort alt for å bygge ned Nordmøre. Dette har vi spesielt sett når det gjelder sykehuset i Kristiansund. Nå er det kommet meldinger om oppførselen til flere sjefer i helseforetaket i Møre og Romsdal som sjokkerer. Det er tydelig at noen av disse lederne har en oppførsel og en væremåte som er direkte trakasserende. Jeg fatter ikke at ansatte kan finne seg i slik oppførsel – og jeg skjønner ikke at ledelsen i helseforetaket ikke har tatt tak i disse problemene før. Men det kommer frem at mange helsebyråkrater har hatt en plan lenge – og det er den de nå skal gjennomføre. Nordmøre er ikke med i disse planene.

Byråkratene har fått for stor makt

Problemet er egentlig ikke på det politiske plan, skjønt der har det også ofte gått en kule varmt. Men politikerne har på område etter område delegert myndighet til byråkratene – og de vet å bruke denne makta om det er på et veikontor eller om det er i et helseforetak. At politikerne har latt det gå så langt, er årsaken til det opprør vi nå ser på Nordmøre. Så ansvaret sitter selvsagt hos politikerne.

Nå ser jeg at politikere både fra Sunnmøre og Romsdal kaster seg inn i debatten. Problemet er at det er for sent. Nordmøringene stoler ikke lenger på det fylkesbyråkratene driver med. Tilliten er borte. At det har gått så langt tid før at nordmøringene har oppdaget at de er blitt lurt trill rundt, får vi ta på troskyldighetens kappe.

Ikke vårt problem

Hva som skjer med Møre og Romsdal om Nordmøre går ut, står igjen å se. Men jeg føler ikke at det er vårt ansvar. Dersom man opprettholder en miniregion av Romsdal og Sunnmøre vil jo problemene bare bli enda større om man bygger det nye sykehuset på Hjelset. Det sykehuset vil driftsmessig også bli en katastrofe. Hvordan det skal løses føler jeg ikke er nordmøringenes problem. Nordmøringene har betalt en altfor stor pris allerede. At Molde trenger et nytt sykehus, har jeg sagt lenge. De har jo bevisst ikke vedlikeholdt sykehusbyggene sine. Men skal Molde ha et lokalsykehus må det være dimensjonert for den befolkningen man har i Romsdal.

Man kan strekke strikken langt i forhold til en nordmøring. Men nå strikken strekkes så langt at den revner – ja, da er det dessverre ingen vei tilbake.

Dette burde selvsagt politikerne og Romsdal og på Sunnmøre sett for lenge siden. Muligens har de sett det. Men de har i alle fall ikke gjort noe for å hindre katastrofen. Nå er katastrofen for Møre og Romsdal fylke dessverre et faktum.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte