Annonse
Annonse

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentNAV-skandalen synes å vokse i omfang dag for dag. Denne saken viser hvor ille det kan bli når vi opplever kollektiv uforstand på høyt plan i landet vårt. Dessverre er det ikke bare innenfor NAV-området at vi kan oppleve slike saker. I offentlig forvaltning har vi en rekke andre eksempler. Se bare på den famøse helseforetaksmodellen. Der toer også de fleste politikerne sine hender. De har jo overlatt alt ansvar og beslutninger til hodeløse byråkrater.

Politikerne har skylda

Jeg nekter å tro at politikerne på Stortinget ikke har fått informasjon om EØS-regelverket og forholdet til ytelser fra NAV. Men politikerne har vært så opptatt av å hindre eksport av trygdeytelser at de har sett en annen vei. Hvorfor har ikke Stortingsflertallet sett på kontantstøtten som virkelig er blitt en eksportvare?

Når det gjelder det store flertall av dem som er dømt for trygdesvindel, synes de fleste av dem å være helt alminnelige mennesker. På grunn av yrkesskader eller andre helseplager er de tvunget over på trygd. For mange har det helt opplagt vært bedre for deres helse å reise til Spania eller andre varmere land som er en del av vårt EØS-samarbeid. Men slikt har selvsagt NAV-byråkratene sett på som styggedom.

En forvokst mastadont

Ideen med NAV var kanskje god, men i praksis har vi sett at dette har utviklet seg til en massiv mastadont med vanntette skott. Mange av byråkratene i systemet synes å mene at de aller fleste brukerne er som forbrytere å regne. For min del har jeg aldri hatt noen saker med NAV. Det er takket at jeg har holdt med frisk i min yrkeskarriere. Jeg har vært i lønnet arbeid i hele mitt voksne liv.

Men jeg har møtt mange mennesker som har kjempet en lang kamp i NAV-systemet. For mange har det vært en helt ødeleggende kamp. Det synes som om NAV på mange måter har hevet seg over alt og alle. Dette vet jeg at politikerne har fått tilbakemeldinger på, men de har likevel latt NAV få ture frem. Håpet nå er at vi får et generaloppgjør i hele det norske forvaltningssystemet. Og politikerne må også sannelig gå i seg selv.

Vi må lufte ut

Oppgjøret etter NAV-skandalen vil koste den norske staten dyrt. Veldig dyrt. Men den høyeste prisen har alle dem som er blitt rammet av NAV-­skandalen betalt. Det er ikke alle som vil få oppreisning og erstatning. Mange mennesker som er blitt rammet av tragedien lever ikke lenger. Mange døde i skam på grunn av domfellelse og kollektiv uforstand.

Men det er som sagt ikke bare i NAV-systemet at vi opplever slik uforstand. Det gjør vi i mange sektorer.

Våre ledende politikere som er våre valgte tillitsmenn, har nå et stort ansvar med å rydde opp. Oppryddingen i NAV vil bli formidabel. Men det vil den også bli på andre områder. Alt for mange beslutninger er overlatt til et mangehodet byråkrati. Det er ikke alltid at man har evnen til å bruke hodet i dette byråkratiet. Men politikerne må bruke hodet slik at vi slipper flere megaskandaler som NAV-saken er blitt.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte