fbpx
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
Redaksjonen
29 april 2020 10:01
Anja Solvik og Bunadsgeriljaen foran Kristiansund sykehus ved en tidligere anledning. Foto: Rune Kristiansen
Anja Solvik og Bunadsgeriljaen foran Kristiansund sykehus ved en tidligere anledning. Foto: Rune Kristiansen
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding fra Bunadsgeriljaen sent  i går kveld, underskrevet av styreleder Sindre Stabell Kulø og daglig leder Anja Cecilie Solvik, gjøres det klart at Bunadsgeriljaen vil kjempe videre med mål om omkamp i sykehussaken, for å kunne bevare fødetilbudet ved Kristiansund Sykehus.

Bunadsgeriljaen uttrykker på vegne av folket på Nordmøre stor skuffelse over at Arbeiderpartiet velger å ikke støtte forslaget om å bevare fødeavdelingen i Kristiansund, også etter bygging av et fellessykehus. Begrunnelsen fra Helsepolitisk talskvinne Ingvil KjerkoI i Arbeiderpartiet, er at det ikke finnes økonomi til sykhus både på Molde og i Kristiansund.

Bunadsgeriljaen mener at kostnader burde vært underordnet når det gjelder mor og barns helse og viser også til at det knyttes usikkerhet til om Helse Møre og Romsdal greier å holde byggekostnadene innenfor rammen satt av Stortinget. 

I pressemeldingen informeres det videre om:

Vedtaket om å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund ble vedtatt før forskning om økt risiko for mor og barn ved reisevei på over en time ble publisert. Den ble forsøkt nedlagt i fjor, men dette ble stoppet av Bunadsgeriljaen. Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet har tatt innover seg ny kunnskap om sammenhengen mellom økt reisevei og økt risiko for skader på mor og barn, og har sammen skrevet et forslag om å beholde fødeavdelingen. Stemmer arbeiderpartiet mot dette under Stortingets behandling12 mai, har AP mistet all legitimitet som et parti som ønsker å ivareta kvinners rett til et trygt og godt fødetilbud. 

Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet har tatt innover seg ny kunnskap om sammenhengen mellom økt reisevei og økt risiko for skader på mor og barn, og har sammen skrevet et forslag om å beholde fødeavdelingen. Stemmer arbeiderpartiet mot dette under Stortingets behandling12 mai, har AP mistet all legitimitet som et parti som ønsker å ivareta kvinners rett til et trygt og godt fødetilbud.

Arbeiderpartiet varslet i går om at de IKKE kommer til å støtte forslaget. Til tk.no i uttaler Kjerkol:

«Å bevare fødeavdeling i Kristiansund betyr at det fortsatt vil være fire akuttsykehus i Møre og Romsdal. Beslutningen om at det skal være tre, er allerede tatt. Skulle det vært fire, måtte dette blitt utredet på nytt, sier Ingvild Kjerkol, som er helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, til Tidens Krav.

Ap er det partiet som vil bruke mest penger på spesialisthelsetjenesten, men selv ikke med vårt budsjett ville det vært penger til to akuttsykehus i Nordmøre og Romsdal» sier Kjerkhol.

Økte bevilgninger eller redusert tilbud

Bunadsgeriljaen svarer videre ut Kjerkol og Arbeiderpartiet med at følgesjordmor hverken reduserer reisetid eller risiko, og at erfaringer fra andre steder har vist at sammenslåinger av sykehus har vist seg å bli dyrere enn å opprettholde tidligere sykehusstruktur. Det påpekes også at det planlagte fellessykehuset på Molde fortsatt er dyrere enn det Stortinget godkjente. Det kan medføre at Helse Møre og Romsdal må søke Stortinget om økte bevilgninger, eller at de må redusere tilbudet. Begge disse situasjonene fører til at det er Helseforetaket selv som initerer omkamp i sykehussaken.

Trist dag for Kristiansund og Nordmøre

Bunadsgeriljaen skriver videre at de mener det er urovekkende at Arbeiderpartiet velger å støtte regjeringspartiene.

– Er de i ferd med å bevege seg bort fra folket?

Bunadsgeriljaen henstiller Arbeiderpartiet om å ta en runde til på dette før komitémøte den 5 mai. Kjerkhol var den første politikeren som gikk ut og støttet Bunadageriljaen 11. april i fjor. 

Dette er en trist dag for Kristiansund og Nordmøre. Vi var så nær et historisk flertall i Stortinget.  Nå føler vi oss sviktet i siste time.

Vedtak som medfører nedleggelser bør oppheves

Bunadsgeriljaen argumenterer for at tidligere vedtak om nedleggelser må oppheves.

Vedtak som medfører nedleggelser bør oppheves – eller i det minste utsettes – til vi har høstet erfaring fra koronapandemien. Med hjelp fra Arbeiderpartiet ville vedtaket om fødeavdeling i Kristiansund ført til ro og stabilitet hos befolkningen på Nordmøre for fremtiden. Det er utopisk å tro at føde og akutt vil holde seg stabile med tanke på rekruttering fremover. Her trenger man en permanent avgjørelse om freding.

– Omkamp er det eneste riktige nå !

Bunadsgeriljaen avslutter sin pressemelding med at Kjerkhol åpner for at den eneste måten å få reddet fødeavdelingen i Kristiansund på, er ved omkamp om fellessykehuset.

– Det er vi klare for! Ny kunnskap, behov for styrket beredskap og et for dyrt byggeprosjekt tilsier at det er de eneste riktige å gjøre nå, avslutter Bunadsgeriljaen ved styreleder Sindre Stabell Kulø og daglig leder Anja Cecilie Solvik

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

FRP vil stoppe all infrastruktur i fylket, og ta vekk 20- tals milliardar statlege investeringskroner i Møre og Romsdal. Opera ...
For noe vrøvl fra Kjølmoen igjen, AP kunne ha redusert takstene de doblet i fylket gjentatte ganger, etter at Frp ...
Lama Vik 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 4 dager siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 36 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte