Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 august 2020 18:48
Del på Facebook
En hviterussisk soldat deltar på øvelser nær Astravets i Grodno-regionen nordvest i landet. Hviterussland holder militærøvelser fra mandag til torsdag denne uka. Bildet er hentet fra en video publisert av landets forsvarsdepartement. Foto: Hviterusslands forsvarsdepartement, VOENTV via AP / NTB scanpix
En hviterussisk soldat deltar på øvelser nær Astravets i Grodno-regionen nordvest i landet. Hviterussland holder militærøvelser fra mandag til torsdag denne uka. Bildet er hentet fra en video publisert av landets forsvarsdepartement. Foto: Hviterusslands forsvarsdepartement, VOENTV via AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demonstrasjonene fortsetter i Hviterussland, der president Aleksandr Lukasjenko sier han har beordret hæren vest i landet til å stå kampklar.

– Vi har ikke bare interne problemer, men også eksterne problemer, sa presidenten i et møte med landets sikkerhetsråd tirsdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået BelTA.

Lukasjenko anklagde også den politiske opposisjonen for å forsøke å kuppe makten i landet.

Demonstrasjonene fortsatte på tiende dagen, og flere arbeidere har sluttet seg til en streik som stadig vokser i omfang, skriver nyhetsbyrået AP. Blant dem som krever Lukasjenkos avgang, er ansatte i statskontrollerte fabrikker og gruver.

Opposisjonen mobiliserer

Opposisjonen er i gang med å sette sammen en komité for å håndtere den tiltakende krisen i Hviterussland. Komiteen skal bestå av representanter fra sivilsamfunnet. Målet er å sikre en fredelig maktovertakelse i landet, som siden presidentvalget 9. august vært preget av voldsomme protester.

Demonstrantene anklager Lukasjenko for å ha fusket til seg valgseieren, som ga ham hans sjette presidentperiode.

Opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja står bak forslaget om komiteen. Hun har siden valget søkt tilflukt i Litauen. 37-åringen mener hun er valgets reelle vinner, selv om offisielle resultater gir henne 10 prosent av stemmene mot Lukasjenkos 80 prosent. Tirsdag publiserte hun en video der hun anklagde Lukasjenko for å ha ledet Hviterussland med løgner og terror i 26 år.

Mobiliserer hæren

Allerede i helga beordret presidenten flyttingen av fallskjermjegere til Grodno i det vestlige Hviterussland, nær den polske og litauiske grensa. Årsaken er den spente sikkerhetssituasjonen i området, ifølge Lukasjenko.

Hviterussland har møtt økende internasjonal kritikk for den hardhendte håndteringen av demonstranter. Rundt 7.000 demonstranter er arrestert, og flere har fortalt om grusom behandling og tortur fra sikkerhetsstyrker.

Samtaler i sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd diskuterte tirsdag motstanden mot utfallet av presidentvalget.

Estlands utenriksminister Urmas Reinsalu oppfordret Sikkerhetsrådet til å ta en aktiv rolle i situasjonen i Hviterussland.

– Sikkerhetsrådet har en nøkkelrolle i å forhindre voldelig konflikt og grusomheter, ifølge en uttalelse.

– Forebyggende diplomati på alle nivå er av den ytterste konsekvens for å hindre at dette utvikler seg til voldelig konflikt, sa Reinsalu.

Russland har advart mot internasjonal inngripen i Hviterussland. I en offisiell uttalelse hevder russiske myndigheter at flere land forsøker å destabilisere den politiske situasjonen i Hviterussland.

Samtidig ber flere europeiske ledere Russlands president Vladimir Putin om hjelp til å presse fram en dialog i landet.

Sanksjoner og krav om nyvalg

Samtidig er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i gang med et forsøk om å mekle i Hviterussland. Forhandligsforsøket er blant annet ledet av Sveriges utenriksminister og påtroppende OSSE-leder Ann Linde.

Sverige fryser tirsdag også bistand til prosjekter der statlige aktører i Hviterussland har en aktiv rolle, melder nyhetsbyrået TT.

– Vi ser nå et regime som ikke nøler med å ta i bruk alle redskap mot sin egen befolkning, sier Sveriges utviklingsminister, Peter Eriksson.

Hviterusslands naboland Estland avviste tirsdag kveld offisielt utfallet av presidentvalget 9. august. Også Litauen og Latvia har oppfordret til nyvalg. Litauiske politikere har bedt EU-land, EU-institusjoner og Nato om å ikke anerkjenne Lukasjenko som valgvinner og oppfordrer til sanksjoner mot regimet.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøBompengeperioden er 20 år + 5 år dersom lånet ikkje er betalt etter 20 år. Dei siste 5 åra med ...
Terje Sundsbø 51 minutter siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrBasert på KS2-analysen så er bompengeperioden avsluttet i 2050, og bompengeopplegget er robust.Fortsatt svarer Naturvernforbundet ikke på de spørsmålene jeg ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøMed forventa prisstigning og rentekostnader vil bompengebetalinga for Ørskogfjellet til Vik beløpe seg til 600 millionar, minst. Med ÅDT på ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet er ingen som har påstått at E136 Eksportveien skal gå via Vik. Det er ikke det samme som at ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje Sundsbø0-alternativer er: Forutsetning er at strekninga Vik til Molde blir bygd. Då blir strekninga Ørskogfjellet til Vik korta ned med ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet hjalp lite at du nå har tilgang til PC. Du/Naturvernforbundet er fortsatt ute av stand til å svare.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse