Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 august 2020 12:32
Del på Facebook
Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja orienterer om regjeringens videre planer for å kompensere kulturlivet for tap som følge av koronakrisen.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja orienterer om regjeringens videre planer for å kompensere kulturlivet for tap som følge av koronakrisen.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen setter av 900 millioner kroner til en ny stimuleringsordning for arrangementer i kultursektoren fra 1. oktober, opplyser kulturminister Abid Raja.

– Tiden er inne for å stimulere til økt aktivitet i kultursektoren. Derfor etablerer regjeringen nå en stimuleringsordning for å sikre et bredt tilbud av kulturarrangementer over hele landet, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) på et pressemøte.

Kompensasjonsordningen for avlyste kulturarrangementer videreføres fra 1. september og ut året.

Forlenges ut september

Raja opplyser også at ordningene for arrangører og underleverandører videreføres fram til 30. september. Fra 1. oktober vil ordningen trappes ned og kun omfatte avlyste arrangementer.

– Et rikt og variert kulturliv, med mangfold og bred representasjon, er en forutsetning for et velfungerende demokrati og er viktigere enn noen gang, sier kulturministeren.

Ifølge Raja er målet å skape økt aktivitet i kulturlivet slik at flere kan komme tilbake i arbeid, som igjen vil skape aktivitet hos underleverandørene. Hensikten er å gå fra inaktivitet til aktivitet, og fra 1. januar vil det kun være stimuleringsordningen som gjelder.

– Gledelig

En rekke kultur-, frivillighets- og idrettsarrangementer har blitt helt eller delvis avlyst på grunn av råd eller pålegg fra helsemyndighetene i forbindelse med koronautbruddet. Mandag inviteres kultursektoren til departementet for å bidra til å få på plass den nye ordningen fra 1. oktober.

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, sier nyheten er gledelig og sårt tiltrengt.

− Kulturnæringen får umiddelbar støtte og tiltak som stimulerer til aktivitet, bærekraftig omstilling og utvikling – det ruster næringen for fremtiden. Vi er glade for at kulturministeren har invitert inn næringen til utformingen av disse stimuleringsordningene, sier han.

Ifølge SVs Freddy André Øvstegård er det fremdeles milevis igjen å gå selv om Raja «går et skritt i riktig retning».

– Kultursektoren, utenom film og dataspill, har en verdiskapning på om lag 13 milliarder i året. I år faller sannsynligvis seks av disse milliardene bort. Da blir 900 millioner nå for lite, sier han.

Trappes ned

Fra 1. oktober vil arrangører få kompensert 70 prosent, og fra 1. november 50 prosent av tapte billettinntekter og merutgifter. Underleverandørene vil få kompensert inntil 50 prosent for tapte inntekter fram til 31. desember i år. Her etterlyser Horneland Kristensen i Virke mer langsiktighet fra regjeringen.

Regjeringen har fra før opprettet to midlertidige ordninger for kompensasjon av tapte billettinntekter og deltakeravgifter innen kultur-, frivillighets- og idrettssektoren. Det ble i første omgang satt av 300 millioner kroner til kultursektoren, og denne ordningen ble senere videreført med til sammen 1,25 milliarder kroner.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse