Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik advarer Høyre mot å dyrke alternative fakta om ulikhet i Norge.
I spontanspørretimen i Stortinget onsdag trakk Tajik fram hvordan Høyre har avfeid en rapport om formuesskatt fra Frisch-senteret og NMBU som regjeringen selv bestilte. Samtidig har Høyre uttalt at en rapport fra SSB om ulikhet er «litt pussig», påpekte hun.
– Det er noe litt amerikansk over den måten å nærme seg fakta på, sa Tajik.
– Og ikke på den gode måten. Folk bør kunne stole på at ansvarlige partier ikke dyrker sine egne «alternative fakta», sa hun.
Vil ha ned forskjellene
I spørretimen fortsatte hun med å bombardere finansminister Jan Tore Sanner (H) med informasjon som Finansdepartementet selv har kommet med om ulikhet.
Sanner bekreftet for sin del at også han er opptatt av å få forskjellene ned i Norge.
– Men jeg tror litt av forskjellen mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene er at Arbeiderpartiet er ensidig opptatt av å øke formuesskatten, mens vi er opptatt av å se menneskene bak tallene, sa han.
Ifølge finansministeren forsøker regjeringen å svare på dette i budsjettforslaget for 2021.
– Det handler om hvordan vi kan få flere tilbake i jobb, sa Sanner.
«Flåsete»
Finansministeren sier til NTB at han syns Tajiks utspill om alternative fakta var «flåsete», og at han derfor lot være å svare direkte på dette.
– Vi trenger ikke å komme med den type argumenter for å nå fram i den politiske debatten. Det er tilstrekkelig forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet. Vi trenger ikke å drive med den typen retorikk, sier Sanner.
Når det gjelder forskningsrapportene som Tajik trakk fram, mener han disse er interessante og kaster lys over problematikken.
– Men jeg registrerer at det er stor faglig uenighet om særlig denne rapporten fra Frisch-senteret om formuesskatt. Det bare registrerer jeg, og jeg syns det er en interessant diskusjon, sier Sanner.
Han kritiserer samtidig SSB-rapporten for å være utilstrekkelig fordi den regner kapital som et selskap har holdt tilbake, som inntekt.
– Det er først en inntekt i vanlig forståelse når en person tar det ut av selskapet. Og da betaler du utbytteskatt.
(©NTB)