Helseminister Bent Høie (H) ga onsdag svar til dem som stiller spørsmål om Norges strategi for å bekjempe koronasmitten.
– Å slippe viruset løs og samtidig beskytte risikogruppene ville vært veldig krevende og påført mange mennesker en stor belastning, sier Høie til dem som stiller spørsmål om strategien som Norge har valgt er den riktige.
– Risikoen for at vi ikke ville lykkes ville vært for stor.
Det var under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag at helseministeren ga svar til dem som lurer på hvorfor vi ikke kan la folk flest bli smittet, og bare beskytte dem som er i risikogruppen.
– Når vi snakker om risikogruppen, er det mange som tenker på de eldste og de mest skrøpelige på sykehjemmene. Det stemmer at de eldste er blant de mest utsatte. I vår innførte vi besøksstans på sykehjem og sykehus for å hindre spredning av smitte. Pasienter og pårørende opplevde dette som en stor belastning, kanskje enda større enn det vi kunne forestille oss. Å gjøre dette igjen, over hele landet og over tid, vil igjen gjøre livet tungt for de mest sårbare blant oss, sa Høie.
Men helseministeren påpekte at det er langt flere enn de eldste som risikerer å bli alvorlig syke.
Stor belastning
– Opp mot 1,6 millioner mennesker kan befinne seg i risikogruppen. Dette er mennesker med kroniske sykdommer som diabetes og lungesykdommer, det er mennesker med hjerte- og karsykdommer, det er mennesker som har eller har hatt sykdommer som kreft. Å isolere alle disse menneskene mot smitte vil være svært inngripende. Det vil innebære at unge mennesker med kroniske sykdommer ikke vil kunne gå på skolen. Det vil bety at mennesker med hjerte- og karsykdommer ikke vil kunne gå på jobb, og det vil innebære at mange mennesker over 65 år vil måtte isolere seg fra omverdenen.
– Skulle vi lykkes med å beskytte de som er mest utsatt, måtte vi også beskytte helsepersonell og de som jobber med dem. Vi kunne ikke risikere at de som behandler og pleier de mest sårbare blant oss brakte med seg smitten inn på sykehusene, sykehjemmene eller legekontorene. Å slippe viruset løs og samtidig beskytte risikogruppene ville vært veldig krevende og påført mange mennesker en stor belastning.
– Risikoen for at vi ikke lykkes ville vært for stor, sa Høie.
– Situasjonen er fortsatt krevende
Han la til at 1 av 10 av oss jobber i helsetjenesten.
– Hvis vi ikke holder kontroll på smitten, kommer den raskt inn på sykehusene, sykehjemmene og helsestasjonene våre. Fordi alle som jobber der, også har familie, venner og et liv som skal leves ved siden av jobben. Når de blir smittet, eller kommer i karantene, må de holde seg hjemme.
– I månedsskiftet mars/april hadde over 7.000 ansatte i Helse sør-øst fravær på grunn av korona. Når fagfolk må holde seg hjemme, må avdelinger stenges og operasjoner utsettes. Mange blir engstelige for å oppsøke helsehjelp. Vi vet hvordan dette er, fordi vi opplevde det i mars/april. Det samme skjer ved lokale utbrudd nå, i Bergen, Oslo, Tromsø og ikke minst i Hammerfest. Situasjonen er fortsatt krevende i Hammerfest, sa Høie.
(©NTB)