Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 oktober 2020 18:08
– I motsetning til utprøving av legemidler og vaksiner, som er satt i system, så er det vanskeligere med tiltak som går på bruk av munnbind ute i samfunnet, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB
– I motsetning til utprøving av legemidler og vaksiner, som er satt i system, så er det vanskeligere med tiltak som går på bruk av munnbind ute i samfunnet, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Munnbindpåbudet i Oslo har kanskje bidratt til å begrense koronasmitten. Men det er ikke sikkert vi noen gang får svar på hvor godt det virker.

Tre uker etter at Oslo kommune strammet inn tiltakene mot koronasmitte, er det lyspunkter. Folkehelseinstituttet mener tiltakene har hatt effekt, siden antall smittetilfeller ikke har fortsatt å øke.

Den mest synlige effekten av tiltakene er den økte andelen maskerte passasjerer på T-bane, trikk, buss og tog. Men hvor godt akkurat dette tiltaket virker for å bremse pandemien, er usikkert.

– I motsetning til utprøving av legemidler og vaksiner, som er satt i system, så er det vanskeligere med tiltak som går på bruk av munnbind ute i samfunnet og kortere skjenketid, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

Lærer av Oslo-utbruddet

På en pressekonferanse onsdag opplyste hun at instituttet har satt ned en egen gruppe som analyserer data fra Oslo om smitten og tiltakene som er satt inn, men foreløpig er det ingen svar å hente derfra.

Vold skulle gjerne visst akkurat hvilke tiltak som har effekt, og sier de er interessert i forskning. At selve munnbindet kan hindre viruset i å spre seg, er det ikke tvil om. Det er det gjort studier av. Det er også et ganske lite inngripende tiltak, påpeker hun.

Men spørsmålet er hvor god effekt det har for å begrense smitten ute i samfunnet.

– Da er vi i stor grad avhengig av mange andre faktorer enn akkurat filtreringsevnen: At folk etterlever rådet, men også at de bruker det riktig. Det er jo litt ubehagelig å ha på over tid, og det er fristende å dra det ned når du skal snakke med noen. Da er poenget borte, minner Vold om.

Hun sier det ikke forskes så mye på munnbind som tiltak, men at de følger med på det som kommer av forskning, også internasjonalt. Men likevel:

– Det er ikke alt det går an å finne ut, sier Vold.

Smittes hjemme og på jobb

Det er usikkert hvor lett det er å bli smittet på for eksempel T-banen, selv om det ikke er tvil om at det er høyere risiko når folk står og sitter tett i rushtiden.

Statistikken Folkehelseinstituttet sitter på, tyder på at det ikke er den ukjente medpassasjeren din som utgjør den største faren. Mye av smitten i Oslo skjer innad i husholdninger, i mindre grupper og arrangementer hvor flere mennesker har vært samlet tett over lengre tid, påpekes det i den siste ukesrapporten til FHI.

Det samme gjelder på nasjonalt plan. Av de 820 som ble smittet i Norge i uke 41 og 42, kjenner man til smitteveien i 764 av tilfellene. 35 prosent antas å ha blitt smittet i en privat husstand. Deretter følger jobb eller universitet (17 prosent), privat arrangement (14 prosent) og barer og utesteder (9 prosent). For 122 tilfeller, 15 prosent, var antatt smittested ukjent.

Om disse er smittet av en fremmed person på trikken eller butikken eller av en venn, kollega eller familiemedlem, vet man rett og slett ikke.

Vold påpeker at det er en god del tilfeller hvor det ikke blir opplyst noe om smitteveien.

– I Oslo er det 25 prosent der vi ikke har kjent smittevei, opplyser Vold.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 7 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 21 timer siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte