Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 februar 2021 20:28
Del på Facebook
Helsetjenesten ble sterkt påvirket av de første månedene koronapandemien. Det var totalt registret 2.736 færre krefttilfeller fra mars til september i 2020. Kreftregistret sier det vil gå flere år før vi vet hvordan dette påvirker livene til kreftpasienter. Foto: Vidar Ruud / NTB
Helsetjenesten ble sterkt påvirket av de første månedene koronapandemien. Det var totalt registret 2.736 færre krefttilfeller fra mars til september i 2020. Kreftregistret sier det vil gå flere år før vi vet hvordan dette påvirker livene til kreftpasienter. Foto: Vidar Ruud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet registrerte krefttilfeller gikk ned med 16 prosent de første månedene i fjor. Størst var nedgangen for brystkreft og lungekreft.

Tallene til Kreftregistret viser at nedgangen for brystkreft og lungekreft i fjor var på 26 og 24 prosent mellom mars og mai sammenlignet med 2019. Hvis man ser på tallene til og med september, var nedgangen på 17 og 16 prosent.

Det var totalt registrert 2.736 færre krefttilfeller fra mars til september i 2020 sammenlignet med året før. Nedgangen var totalt på 9 prosent.

Helsetjenesten påvirket

Kreftregistret viser til at etter våren i 2020 ble driften i vanlig helsetjeneste etter hvert mer normalisert. Da ble mye av koronaaktiviteten flyttet til de nye teststasjonene.

– Sannsynligvis medvirket både forventede kapasitetsutfordringer, generell bekymring rundt smitte og den sosiale nedstengingen av Norge, til at innbyggernes terskel for å oppsøke helsetjenesten for andre tilstander enn covid-19, var betraktelig høyere enn normalt, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret.

Hun sier at når personer i mindre grad oppsøker helsetjenesten, reduseres også antallet svulster som påvises tilfeldig i forbindelse med utredning av og behandling for andre sykdommer eller skader.

Kreft framover

Kreftregistret tror det kan gå mange år før vi har svaret til hvordan koronasituasjonen har påvirket livene til kreftpasienter. De følger utviklingen framover tett. Hvor mange tilfeller kreft som vil blir registrert våren 2021, blir nok avhengig av hvor stengt samfunnet blir.

Det er også for tidlig å bedømme effekten av at en del kreftpasienter nå har fått, og kommer til å få, sin kreftdiagnose senere enn de ellers ville.

– Sannsynligvis kommer det til å ta flere år før vi kan gi gode svar på om flere pasienter har fått sin kreft diagnostisert i et mer avansert stadium som følge av pandemien, og hvilke konsekvenser dette har for overlevelse og for behov for behandling og oppfølging i helsetjenesten, sier spesialrådgiver Siri Larønningen i Kreftregisteret.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse