Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 mars 2021 20:57
Del på Facebook
Une Bastholm holdt torsdag åpningstalen på MDGs digitale landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB
Une Bastholm holdt torsdag åpningstalen på MDGs digitale landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MDG-leder Une Bastholm beskylder de voksne for å oppføre seg som barn i klimadebatten. Hun angriper spesielt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

I en forhåndsinnspilt åpningstale til MDGs digitale landsmøte torsdag trakk Bastholm fram Vedums stunt i vinter der han parkerte dieselbilen sin på Tøyen i Oslo og erklærte at Sp sier nei til soner i byene der det blir forbudt å kjøre med bensin- eller dieselbil.

– Det er altså ikke MDG han plager med å være så barnslig, men spedbarnet som kanskje lå og sov på balkongen like ved, eller ungene som leker utendørs på Tøyen skole, sa Bastholm i talen.

Ifølge henne er rollene liksom byttet om i klimadebatten.

– De voksne oppfører seg som barn, og ungene er blitt de voksne.

«Kjære Trygve»

Ifølge Bastholm har sannsynligvis flere av barna på Tøyen deltatt i skolestreikene for klimaet, mot nettopp politikere som Vedum.

– Så kjære Trygve: Neste gang du har tenkt å lage mediestunt for å markere hvor teit du syns det er at MDG vil ha mindre forurensning og færre biler i byene, så foreslår jeg at du først ser for deg at du tar to gode magedrag av den diesellufta selv, og så setter deg inn i hva slags utfordringer barnefamilier i levekårsutsatte områder i storbyene faktisk lever med, sa hun.

Det er tross alt de rikeste som forurenser mest, påpekte Bastholm videre.

– Mens de som har minst, de har ikke råd til bil eller førerkort, og er de som er mest avhengige av at bussen går når den skal, og at den ikke koster skjorta.

– Folk får vurdere selv

Vedum svarer at Bastholm får kalle ham hva hun vil.

– Det tar jeg ikke så tungt. Jeg tar det mye mer tungt at MDG kommer med forslag som gjør hverdagslivet til folk mye vanskeligere, sier Vedum til NTB.

Han sier medieopptredenen på Tøyen var ment som et oppgjør med symbolpolitikk.

– Jeg syns MDG er litt blinde for politikkens konsekvenser for vanlige, solide folk rundt omkring i Norge. Men hvis hun syns det er barnslig, så får hun lov til det. Folk får vurdere selv.

Usikker på Støre

I talen advarte MDG-lederen også mot å bygge opp for store forventninger til et regjeringsskifte etter valget.

Ifølge henne er det nemlig langt fra sikkert at en regjering ledet av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil være bedre – etter MDGs standarder – enn statsminister Erna Solberg (H).

– Vi i De Grønne har sagt at vi ønsker regjeringsskifte. Vi har sagt at vi vil gå til Arbeiderpartiet og SV først for å se om vi kan få gjennomslag med dem for vår politikk. Men la oss være ærlige: Vi har ingen garanti overhodet for at Arbeiderpartiet og SV kommer til å levere bedre på klima og natur enn Høyre og Venstre, sa Bastholm.

– Da Ap, Sp og SV satt i regjering sist, leverte de elendig klimapolitikk: Ola Borten Moe åpnet det sårbare Barentshavet på vidt gap for oljeleting. Utslippene gikk ikke ned. Men oljeinvesteringene – de gikk opp, fortsatte hun.

Håper på 7 prosent

Det eneste MDG kan gjøre, fastslo Bastholm, er å stå på for å bli så stort at Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ikke kommer utenom partiet.

MDG har som mål å nå 7 prosent i valget, men har hatt en nedadgående tendens på meningsmålingene og ligger under sperregrensa på 4 prosent i gjennomsnittet av målinger i mars.

– Uten et MDG på vippen som en ny regjering er avhengig av for flertall, så risikerer vi nå en reprise av den gamle, trauste såkalte rødgrønne regjeringen, advarte Bastholm i landsmøtetalen.

– Den eneste store forskjellen kan bli at Sp har blitt større, gråere og enda mer naturfiendtlig.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse