Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
13 april 2021 17:28
Del på Facebook
De fem klubbene i Viken som har vært berørt av det strengeste tiltaksnivået, har fått unntak og kan starte med fellestreninger igjen. Her Mjøndalens Lars Olden Larsen og Stabæks Luc Kassi i fjor.Foto: Terje Pedersen / NTB
De fem klubbene i Viken som har vært berørt av det strengeste tiltaksnivået, har fått unntak og kan starte med fellestreninger igjen. Her Mjøndalens Lars Olden Larsen og Stabæks Luc Kassi i fjor.Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Toppfotballen kan gjenoppta treninger igjen etter at toppidrettsutøvere får unntak fra det strengeste tiltaksnivået. Seriestarten går dermed som planlagt.

Det bekrefter kulturminister Abid Raja og Norges Fotballforbund overfor NTB. VG var først ute med å melde om unntaket.

Ifølge statsråden kunne toppklubbene i fotballen begynne å trene allerede fra tirsdag ettermiddag. Unntaket gjelder for de to øverste divisjonene for kvinner og menn.

I tillegg åpnes det for treningskamper fra kommende helg.

– Regjeringen har besluttet at vi gjør unntak når det gjelder organisert trening for toppidrettsutøvere i de kommunene som har vært underlagt 5a-forskriften. De har ikke kunnet trene. Det gjør vi et unntak for fra klokken 16 i dag, sier kulturminister Raja til NTB.

Han understreker at det i dialogen med Norges idrettsforbund har vært vesentlig å holde definisjonen av hvem som er toppidrettsutøvere «innenfor ansvarlige rammer».

– For vi er fremdeles i en pandemi, sier Raja.

– Svært takknemlig

Lørdag ble perioden med ekstra strenge smitteverntiltak forlenget for en rekke kommuner i Viken. Fotballklubbene Stabæk. Strømsgodset, Mjøndalen, Sarpsborg og Lillestrøm sto dermed i en situasjon der de ikke kunne starte opp med fellestreninger før tidligst 26. april.

Norges Fotballforbund har vært tydelig på at uten et raskt unntak ville det bli vrient å følge den siste planen om å sparke i gang Eliteserien 8. og 9. mai.

– Vi er svært takknemlig for unntaket fra det strengeste tiltaksnivået. Det betyr at vi kan starte opp med seriespill i toppfotballen som planlagt, etter en periode med forberedelser og treningskamper, sier NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF) er naturlig nok også glad for nyheten.

– Det er positivt at ting skjer som det er signalisert. Og det er positivt at smittetallene i Norge går ned så vi får en total gjenåpning av idretten. Så er vi naturligvis glade for at vi får muligheten til å starte opp med seriespill i mai om utviklingen går riktig vei, sier han.

Åpner for treningskamper

Toppfotballen får altså det ønskede unntaket fra tiltaksnivå A, under forutsetning av at den oppdaterte smittevernprotokollen følges.

Det baner også vei for treningskamper. Det har det heller ikke vært tillatt å gjennomføre den siste tiden. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) bekreftet på en pressekonferanse tirsdag at det vil åpnes for treningskamper i toppfotballen fra førstkommende fredag.

– Helsedirektoratet og FHI anbefaler at vi åpner opp for dette, og regjeringen støtter det, sa Ropstad.

Det vil imidlertid være begrensninger for gjennomføring av treningskampene. Regjeringen ønsker minst mulig geografisk mobilitet, og i kommuner som er omfattet av de strengeste tiltakene, vil kun spillere, støtteapparat og dommere kunne være til stede.

Beslutning i mai

Eliteserien skulle opprinnelig ha startet 5. april, men måtte utsettes som følge av strenge smitteverntiltak. Nå går det altså mot åpningskamper 8. og 9. mai.

Ropstad sier at en endelig beslutning om seriespill i de to øverste divisjonene for hvert kjønn tas i starten av mai. Da vil det samtidig komme en beslutning for treningskamper innendørs i andre idretter.

Dette gjelder serier der spillerne har dette som heltidsjobb, for eksempel håndball. Håndballen vil dermed altså kunne få klarsignal til treningskamper i starten av mai, men ikke for kamper.

Idrettspresidenten jubler

Tirsdagens beslutning fra regjeringen betyr også at andre deler av toppidretten får unntak fra det strengeste tiltaksnivået og kan gjenoppta mer normal aktivitet i kommuner som er underlagt tiltaksnivå A.

– Dette er gledelige nyheter for toppidretten. Forbudet mot organisert trening for våre toppidrettsutøvere i kommuner med det høyeste tiltaksnivået har skapt store utfordringer, spesielt knyttet til nødvendige forberedelser mot forestående kamper, konkurranser og mesterskap nasjonalt og internasjonalt, sier idrettspresident Berit Kjøll til NTB.

De ulike treningsmulighetene som den siste tiden har rådet blant annet i toppfotballen, har skapt debatt om at det etter gjenåpningen vil bli konkurrert på ulike vilkår.

– Ved å avvikle forbudet opplever jeg at myndighetene anerkjenner betydningen av fair play for norsk toppidrett, og at alle våre fremste utøvere skal ha like konkurransevilkår. Nå gleder vi oss over beslutningen og ser fram til en trygg oppstart av både treningskamper og seriekamper for flere idretter i ukene fremover, sier Kjøll.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDen raskeste traséen for Møreaksen går over Otrøya – det er ingen premiss for fergefri E39. Som en konsekvens av ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøVeblungnes: Trangt gjennom sentrumBrustuglia: Problem på vinterenVolda sentrum: E39 gjennom sentrum.Rv70: 3 bruer oppgraderast til å takle dagens standard på ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
Strekninga Vik til Molde har vore ferdig regulert i 2 år, KS2 er gjennomført og teknisk sett er prosjektet ferdig ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse