Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 mai 2021 18:29
Del på Facebook
Det innføres et nytt system for brusavgiftene. Foto: Terje Pedersen / NTB
Det innføres et nytt system for brusavgiftene. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lavere ferjepriser og ny brusavgift er blant nyhetene i revidert nasjonalbudsjett. Men utover dette er det få endringer som påvirker forbrukerne direkte.

I det reviderte budsjettet, som ble lagt fram tirsdag, foreslår regjeringen å bruke 120 millioner kroner på å redusere ferjeprisene med 10 prosent i andre halvår. Innen 2025 er planen at prisene skal halveres, noe stortingsflertallet har bestilt fra regjeringen.

Mange hadde håpet at regjeringen skulle kutte mer i avgiftene på matvarer, alkohol og tobakk i det reviderte budsjettet, for å hindre grensehandel. Men på dette punktet kom det få endringer fra statsbudsjettet.

– Det er uklokt av regjeringen å tviholde på høye avgifter på varer som vi vet at nordmenn vil grensehandle for milliarder av kroner når grensene på et tidspunkt gjenåpner, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Det reviderte budsjettet må imidlertid gjennom Stortinget for å bli vedtatt, og der kan det tenkes at Frp krever flere avgiftskutt for å gi budsjettet flertall.

Billigere lettbrus

En ting som blir endret, er imidlertid avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer. Den blir fra 1. juli satt ut ifra hvor mye sukker de inneholder, og lettbrus blir dermed billigere.

Denne endringen er allerede kjent fra statsbudsjettet, men nå er systemet for avgiften klart.

Regjeringen vil ha flere ulike trinn i brusavgiftene.

– Differensieringen innebærer flere avgiftssatser slik at drikkevarer med mest sukker får uendret avgift, mens varer som er tilsatt mindre sukker eller bare kunstig søtstoff, får lavere avgift, skriver regjeringen.

En lignende differensiering innføres ikke for melkeprodukter.

BSU til oppussing

Dersom du sitter med penger på BSU-konto og allerede eier bolig, kan budsjettet gi deg nye muligheter.

annonse

– Regjeringen foreslår at midler på konto for boligsparing for ungdom (BSU) ikke bare skal kunne brukes til kjøp av bolig, men også til oppgradering og vedlikehold av boligen, skriver regjeringen.

Det åpnes allerede for at noen slike kostnader kan dekkes i inntil fem år etter boligkjøpet.

– Nå lovfestes adgangen, den gjøres generell, og det stilles ikke krav til tidsmessig sammenheng med selve boligkjøpet, skriver regjeringen.

Avgifter på e-sigaretter

I budsjettet innfører regjeringen også en ny avgift på e-sigaretter og andre nye nikotinprodukter.

Avgiften blir satt lavere enn på tobakk, fordi helseskadene er mindre

– Nivået på avgifter for e-sigaretter bør ligge på om lag 30 prosent av avgiften for tobakkssigaretter, beregnet ut fra gjennomsnittlig daglig forbruk, skriver regjeringen.

E-sigaretter er forbudt inntil EUs tobakksdirektiv er gjennomført i Norge, og den nye avgiften vil neppe skape nye inntekter for staten i 2021, skriver regjeringen.

Dyrere transport?

En annen endring i det reviderte statsbudsjettet er at den ekstra lave momssatsen som kulturlivet, transport og reiselivet har hatt under korona, økes igjen.

Dermed kan reiser og kulturopplevelser – i den grad det gjennomføres – bli dyrere.

En annen nyhet som kan påvirke dem som er ute og reiser, er at ordningene med streng grensekontroll foreslås videreført helt fram til november.

– Regjeringen vil også videreføre ordningen med karantenehotell for innreise til Norge i samme periode, skriver regjeringen.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte