Senterpartiet mener reiseliv og restauranter bør få redusert merverdiavgift i hele 2021.
Halvering av reiselivsmomsen til 6 prosent ut året og en reduksjon av momsen for å spise på restaurant fra 25 til 15 prosent.
Det er krisetiltakene som Senterpartiet nå foreslår for å hjelpe reiseliv og serveringsbransje ut av krisen.
– Vi har valgt å se på avgifter fordi det går direkte på bunnlinjen, sier Geir Pollestad (Sp), som er leder for næringskomiteen på Stortinget.
– Det vil være et viktig bidrag til en næring som har hatt det beintøft siden korona kom, sier han.
Presset Nybø
I spørretimen i Stortinget onsdag presset Pollestad næringsminister Iselin Nybø (V) på spørsmålet. Han viste til at Venstre i sitt eget partiprogram går inn for redusert moms når man spiser på restaurant.
Men det må skilles mellom krisetiltak og varige tiltak, advarte Nybø.
– Det er alltid lettere å innføre kriseordninger enn det er å avslutte dem, sa hun.
Nybø viste til at reiselivet lenge har ivret for redusert moms.
– Det er helt sikkert en sak de kommer til å kjempe for også etter pandemien fordi de opplever at det kommer bransjen deres til gagn. Og det er selvfølgelig deres rett. Men vi som regjering må også balansere utgiftene.
I forslaget til revidert nasjonalbudsjett har regjeringen likevel foreslått å forlenge den reduserte momssatsen for reiselivet til 1. oktober.
Frykter for hjørnesteinsbedriftene
Pollestads frykt er at hjørnesteinsbedrifter skal gå under hvis næringslivet ikke får nok hjelp til å reise seg igjen etter koronapandemien.
– Når en bygger det opp igjen når turistene kommer tilbake, frykter vi at man i større grad må basere seg på tilreisende i stedet for lokal arbeidskraft. Jo mer sentralt reiselivet er, jo større er den faren, advarer han.
Ifølge Pollestad kan det gå mange år før reiselivet er tilbake til normalen.
– Reiselivsnæringen er nok en av næringene som vil ha behov for tiltak lengst, sier han.
(©NTB)