Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 august 2021 13:41
En stor gruppe aktivister har gått inn i foajeen til Olje- og energidepartementet og flere andre departementer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
En stor gruppe aktivister har gått inn i foajeen til Olje- og energidepartementet og flere andre departementer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En gruppe Extinction Rebellion-aktivister ble mandag pågrepet etter å ha blokkerte foajeen inn til Olje- og energidepartementet. Trafikken på Majorstuen ble også sperret.

Demonstrantene gikk mandag formiddag inn i resepsjonsområdet til Olje- og energidepartementet. Der satte de seg ned på gulvet i foajeen. En større gruppe på omkring 150 mennesker samlet seg samtidig utenfor bygget.

Ifølge NTBs fotograf på stedet gikk det hele rolig for seg, men hovedinngangen kunne i en periode ikke brukes.

Noe senere sperret demonstranter trafikken i Majorstukrysset fra Kirkeveien til Suhms gate i Oslo. Politiet satte opp sperringer og omdirigerte trafikken. Flere titalls personer ble tatt hånd om av politiet etter å ha nektet å flytte seg.

Mandag ettermiddag opplyste politiet at 19 demonstranter er pågrepet og kjørt til arresten.

Møtte oljeministeren

Inne i foajeen fikk demonstrantene tidligere mandag møte olje- og energiminister Tina Bru (H). Deres hovedbudskap var at Norge må stanse alle oljeutvinning. Bru sa seg enig i deres bekymring, men ikke i metodene som ble brukt.

– Det er synd at demonstrantene tyr til sivil ulydighet, og at denne gruppen tar til orde for at demokratiet er problemet og vil flytte makt fra folkevalgte organ til det de selv mener er riktig, sier Bru i en skriftlig uttalelse.

– Jeg er altså uenig i virkemidlene deres, men deler sterkt bekymringen for klimaendringene og hva det vil føre til om vi ikke klarer å intensivere kampen mot dette globalt. Vi kommer aldri til å lykkes i kampen mot klimaendringene om vi skroter demokratiet på veien.

Krass kritikk

Partifelle og justispolitisk talsperson for Høyre, Peter Frølich, går lenger i sin kritikk og kaller demonstrantene for tullinger og ekstremister.

– Dette er ytterliggående klimaekstremister uten respekt for demokratiet. Disse folkene kan du få billig av meg. Aksjonene har også en stor kostnad. Politiet tvinges til å bruke tid og ressurser på disse tullingene, sier Frølich til NTB.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier litt spøkefullt at aksjonistene bør klippe seg og få seg jobb.

– I Norge har vi åpne debatter, følger loven og oppfører oss ordentlig. Jeg forventer at MDG tar avstand fra denne gjengen, fremfor å omfavne dem som de har gjort tidligere, sier Listhaug.

MDGs Rasmus Hansson mener Frp og Høyre ikke skjønner hva sivil ulydighet er.

– Når Sylvi Listhaug ber aksjonistene klippe seg og få seg en jobb, og Peter Frølich (H) kaller dem klimaekstremister og tullinger, viser det en total mangel på respekt for deres helt reelle frykt for hva fremtiden bringer, sier han i en kommentar.

Varslet på forhånd

Politiet var på forhånd varslet om en del demonstrasjoner, mens andre skulle foregår uten forvarsel. Politiet opplyste mandag til NTB at de ikke ville foreta seg noe så lenge alt gikk rolig for seg. Det ble ikke meldt om noe bråk eller uro i forbindelse med demonstrasjonene.

Mandag ettermiddag hadde de fleste demonstrantene forlatt departementene og dratt videre for å aksjonere i trafikken. Blant annet sperret de Ankerbrua, før de altså stilte de seg opp i Majorstukrysset.

Miljøaktivistene har varslet en rekke aksjoner i Oslo denne uka og begynte i Frognerparken mandag morgen.

«Jeg aksjonerer fordi fremtiden skremmer meg, nesten like mye som at politikerne ikke tar dette seriøst. Jeg føler mye på at politikerne setter sine egne interesser og rikdom foran vår og videre generasjoner.", sier Ronja Mylius (19)", en av aktivistene i ungdomsgruppa XR-Ung på Facebook.

Demonstrasjonen var et ledd i en internasjonal aksjon. I London sperret Extinction Rebellion mandag Trafalgar Square og lovet to uker med uro i den britiske hovedstaden. Storbritannia er vertskap for FNs klimatoppmøte i november. Fredag klatret gruppas aktivister til topps i Brandenburger Tor i Berlin, og stanset trafikken foran landemerket.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte