Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 oktober 2021 10:47
Del på Facebook
Stortinget fylles i disse dager opp med både nye og gjenvalgte representanter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Stortinget fylles i disse dager opp med både nye og gjenvalgte representanter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Koronastengslene på Stortinget er borte, og fredag vandret mange nye fjes inn i salen. – Overveldende, sier hun som nå er Stortingets yngste.

– Jeg tror det blir litt sånn i et par uker. Man går rundt og er litt overveldet, litt forvirret, og så setter det seg vel etter hvert, sier Åse Kristin Ask Bakke (Ap) til NTB.

25-åringen blir den yngste i det nye Stortinget, som fredag møttes for første gang.

– Det er en viktig erfaring i seg selv å være ung, for alle vedtakene som skal fattes, vil jo slå inn på framtidens generasjon og på våre barn igjen. Det er avgjørende for framtiden at unge er med og tar beslutninger, sier hun.

Symbolsk fjerning

Inne på Stortinget er koronarestriksjonene fjernet, og avtroppende stortingspresident Tone Trøen (H) sier det er deilig å være tilbake i normalt gjenge. Torsdag kveld ble noen av de siste fysiske symbolene på pandemien tatt ut av stortingssalen.

– Det føltes symbolsk i går å fjerne pleksiglassene som jeg var med på å sette inn. Jeg tror alle føler på det samme – at Stortinget fungerer bedre når vi ikke har de begrensningene som en pandemi legger på oss, sier Trøen.

Pandemien har lagt et tydelig preg på den siste stortingsperioden.

– Når samfunnet stenger ned, har vi klart å opprettholde det viktige forholdet som er mellom statsmaktene. Det viktigste for meg har vært å bidra sammen med Stortinget til at vi har kunnet fortsette vårt viktige arbeid som den øverste statsmakten, sier Trøen.

– Mange krevende saker

På tampen av perioden fikk hun også en del skandalesaker i fanget. Politikere som hadde skattet feil og ulike praksiser for pendlerbolig skapte debatt.

– Det har vært mange krevende saker. Men det er også veldig viktig at mediene retter søkelys mot Stortinget, og at det er full åpenhet om stortingsrepresentantenes ordninger og de reglene og ordningene som gjelder for Stortinget, sier Trøen.

annonse

Hun er fortsatt valgt inn på Stortinget, men vet ikke hvilken rolle hun får videre. De ulike partiene jobber nå med å fordele politikere til de forskjellige komiteene på Stortinget.

Nytt kapittel

De siste dagene har både nye og gamle stortingsrepresentanter trasket rundt i korridorene på Stortinget – noen med pappesker fulle av dokumenter og krimskrams fra kontorer som skal tømmes, andre med bager og trillekofferter på vei inn.

Fredag klokka 13 samlet de nyvalgte representantene seg i stortingssalen for første gang for formell sammentreding og navneopprop.

Samtidig ble det valgt en fullmaktskomité, slik at prosessen for valg av nytt presidentskap kan starte.

Det nye presidentskapet skal formelt velges når det nye Stortinget konstitueres lørdag 9. oktober. Trøen har følgende beskjed til den som tar over vervet:

– Det å være stortingspresident er en stor ære og et stort ansvar. Det har jeg følt på, og det er jeg helt sikker på at også den neste stortingspresidenten vil føle på.

Ny regjering

Mandag 11. oktober foretar kong Harald den høytidelige åpningen av det nye Stortinget. Så legges forslaget til statsbudsjett for 2022 fram av den avtroppende regjeringen tirsdag 12. oktober. Det er ventet at statsminister Erna Solberg (H) etter dette formelt vil meddele til Stortinget og kongen at hun går av.

Den borgerlige regjeringen vil da fortsette som forretningsministerium inntil en ny regjering er på plass.

Etter det NTB kjenner til, har Ap-leder Jonas Gahr Støre satt seg som mål at den nye regjeringen kan tiltre 15. oktober.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

@Anne Mari SandshamnDine 3 første linker viser til prioriteringene fra mai, før revidert statsbudsjett nå i september. Og som du påviser – ...
Frode Hoseth 4 timer siden Et utspekulert verktøy
Idag den 07.10.2022 er Norges dag der Den Norske Nobelkomiteen sender signaler om (grunnleggende) menneskerettigheter, demokratiet og fredelig sameksistens for ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLest denne Terje? : https://www.veier24.no/artikler/her-er-lista-vegvesenet-prioriterer-disse-store-veiprosjektene/519367   MA er ikke nevnt engang på noen av listene for de neste 5 år -  fakta ...
Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
@Anne Mari SandshamnBevilgningene til MA kommer når bompengeproposisjonen er ferdig, tidligst i revidert 2023-budsjett, eller på statsbudsjettet for 2024.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte