Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
21 oktober 2021 12:45
Illustrasjonsfoto av gasskraftverket på Aasta Hansteen plattformen. Foto: Marit Hommedal / NTB
Illustrasjonsfoto av gasskraftverket på Aasta Hansteen plattformen. Foto: Marit Hommedal / NTB

I et brev til olje– og energiminister Marte Mjøs Persen, foreslår organisasjonen Motvind Norge  strakstiltak for å få ned strømprisen, som har vært rekordhøye den siste tiden.  Dette har ført til at det har kommet en rekke forslag til avdempende tiltak og ikke minst forsøk på å forklare årsakssammenhenger fra ulike parter.

Motvind Norge mener de forslagene som så langt har kommet opp offentlig, vil være til liten hjelp for å avhjelpe situasjonen utover vinteren. 

Kutt strømmen fra land til oljeinstallasjonene som har gassturbiner

Forslaget til strakstiltak fra Motvind Norge er å stanse elforsyningen til de oljeinstallasjonene som har gassturbiner som kan generere egen strøm.  Det alene kan gi umiddelbar dempende effekt, da det går store mengder kraft fra land og ut til sokkelen.  Det er også viktig å påse at energibransjen ikke får mulighet til å eksportere den sparte kraften, skriver Motvind Norge i brevet til  olje– og energiministeren.

Innholdet av brevet i sin helhet

Florø, 20. oktober 2021
Til olje-og energiminister Marte Mjøs Persen
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

STRAKSTILTAK FOR Å REDUSERE STRØMPRISEN

De strakstiltakene som har vært nevnt offentlig, redusert el-avgift, bortfall av mva og økt bostøtte til de som blir hardest rammet, vil monne lite i den situasjonen som avtegner seg for vinteren.

Ifølge NRK anslår kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight at prisnivået på strøm ikke kommer ned før i april neste år.

Motvind Norge vil derfor foreslå et tiltak som vil redusere selve strømprisen:

Det er å stanse forsyning til sokkelinstallasjonene med strøm fra land til alle sokkelinstallasjoner som har gassturbiner som kan overta nødvendig strømproduksjon. Det går nå så store mengder strøm ut på sokkelen, at gjennomføring av dette tiltaket vil gi umiddelbar og klart dempende effekt på strømprisene på land. En slik ordning bør beholdes til strømprisene kommer ned på et mer normalt norsk nivå.

En gjennomføring av tiltaket bør følges opp av kontroll med at kraftselskapene ikke øker eksporten tilsvarende, for å opprettholde de høye strømprisene.

For Motvind Norge er det viktig at myndighetene iverksetter tiltak som gir effekt direkte på strømprisene. Det vil bidra til å unngå at strømprisnivået i Norge biter seg fast på høyere nivåer enn nødvendig, og som da i neste omgang utløser krav om ytterligere nedbygging av verdifull natur med flere vindkraftverk på land.

En slik tidsbegrenset stopp i leveransene av strøm til sokkelen, vil ikke bare berge husholdningene gjennom vinteren. Dagens strømpriser vil bli dramatisk for spesielt prosessindustri som henter deler av energibehovet i spotmarkedet.

En tidsbegrenset reduksjon av strøm til sokkelen som et krisetiltak, eventuelt begrunnet i EØS-avtalens paragraf 112, antas ikke å stride mot noen formelle forpliktelser landet har.

Erfaringer med en slik midlertidig ordning vil også bli nyttige i diskusjonen om videre elektrifisering av sokkelen, noe som allerede er et aktuelt politisk tema for det nye Stortinget.

Norske husholdninger ligger i toppen i Europa i forbruk av strøm, fordi det norske samfunnet er kommet lenger enn de fleste land i elektrifisering. Norske husholdninger blir dermed langt hardere belastet enn husholdninger i utlandet av strømprisøkninger, selv om strømprisene her i landet vanligvis er noe lavere enn i landene rundt oss. Den store kabelkapasiteten mot kontinentet og England har nå drevet prisene til rekordnivåer, spesielt i Sør-Norge som får størst effekt av strømprisimporten.

Med vennlig hilsen

Motvind Norge
Stein Malkenes
-daglig leder-

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte