Fylkeskommunedirektøren vil styrke eksportnæringene i Møre og Romsdal. Med Skaperkraft 2022–2032 vil han stimulere til utvikling av nye næringer gjennom en spisset satsing på grønne industrielle løft, kompetanse, teknologi og energi.
Saken skal til politisk behandling i fylkesutvalget førstkommende tirsdag, og i fylkestinget 6.–8. desember.
– Det er en helt nødvendig satsing for å styrke et næringsliv som vi er helt avhengige av i Møre og Romsdal, sier næringssjef Hilde Aspås og næringspolitisk rådgiver Helge Hegerberg i Møre og Romsdal fylkeskommune.
– I verdensmesterskap daglig
Møre og Romsdal er et av de viktigste industrifylkene i Norge og har landets mest eksportrettede næringsliv.
– Jeg tror ikke alle forstår at vi i Møre og Romsdal hver dag deltar i et verdensmesterskap, sier næringssjef Hilde Aspås.
Eksportnæringene i Møre og Romsdal må gjennom en omstilling. Det må tilrettelegges for at bedriftene investerer i grønne, bærekraftige løsninger og produkt som kan kommersialiseres globalt.
– Vi må hjelpe næringslivet
Fylkeskommunen har en rolle som regional utviklingsaktør, og fylkeskommunedirektøren vil bidra for å hjelpe bedriftene gjennom det grønne skiftet. I november i år ble programmet Skaperkraft 2022–2032 presentert.
– Programmet tar opp i seg omstilling i gjentatte næringer samtidig. Det er gjennomgripende endringer som må til, og våre midler må bli paret med andre nasjonale midler for å få opp de store prosjektene. Vi må hjelpe næringslivet til å få til dette, sier Aspås og Hegerberg.
Den økonomiske rammen er 15 millioner kroner årlig i økonomiplanperioden. Aldri før har fylkeskommunen lagt opp til en så stor og tung programsatsing som med Skaperkraft. Men satsingen er nødvendig, mener de to:
– Vi er tidlig ute i Møre og Romsdal, og vi har bestemt oss for å finne en vei som skal løfte oss, sier Aspås og Hegerberg.
Rammen av Covid-19
Bakteppet er alvorlig: Seinvinteren i 2020 rammet Covid-19-pandemien deler av næringslivet i fylket, som hadde behov for hjelp. Fylkestinget vedtok i juni 2020 å øke innsatsen på langsiktig omstilling av næringslivet, med særlig vekt på eksportnæringene.
Klima- og miljøkrisen har forsterket endringene i verdhandelen og -markeder, og det som startet som et prosjekt med bred innfallsvinkel på eksportnæringene, er utviklet til et langsiktig program over ti år med tydelige satsingsområder for å styrke næringslivet.
Dette er Skaperkraft 2022–2032
Skaperkraft legger opp til fire delprogrammer. For 2022 prioriteres følgende tiltak.
- Grønne industrielle løft
- Teknologi, utstyrs- og skipsleveranser til fiskeri, havvind, havbruk, transport etc.
- Økt foredling og ny næring av råstoff fra havet
- Økte foredling og ny næring av råstoff fra landbruket
- Smart teknologi
- Utvikle digitale verktøy og infrastruktur til bruk i forretningsutvikling og -oppskalering
- Nye forretningsmodeller basert på digitale verktøy for økt markedstilgang
- Gjennomføre prosjektverksted med næringsliv, kommuner, akademiene og virkemiddelapparatet for utvikling av FoUi-prosjekt
- Kompetanse i- og for næringslivet
- Kunnskapsinnhenting – innhent kompetansebehov i næringslivet
- Utarbeide kompetansestrategi
- Energi
- Kartlegge og stimulere til fornybar energiproduksjon og -bruk (hydrogen, søl, vind, biogass)
- Utarbeide strategisk plan for ladepunkt og energistasjoner i Møre og Romsdal