Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Vidar Holm
Artikkel
26 desember 2021 14:59
Del på Facebook
Heidrun Roksvåg Sandve, «gurrotbone» på SMøla sørger for gulrot på mange middagsbord i de norske hjem. Her fra pakking siste dag før jul. Foto: Vidar Holmpakkingen av sin produksjon i år de to siste dagene før jul.
Heidrun Roksvåg Sandve, «gurrotbone» på SMøla sørger for gulrot på mange middagsbord i de norske hjem. Her fra pakking siste dag før jul. Foto: Vidar Holmpakkingen av sin produksjon i år de to siste dagene før jul.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange hadde nok fullt opp med å få på plass de siste gjøremål før julen ble ringt inn kl. 17:00 julaften. Så også i Smøla produksjonslag sine lokaler på Frostadheia med pakking av den etter hvert så berømte og høyt skattede Smøla gulrota, eller gurrot, som man sier på Smøla.

Det er deltids gurrotbonde Heidrun Roksvåg Sandve som gjorde unna noe av pakkingen av sin produksjon i år de to siste dagene før jul. Roksvåg Sandve pendler mellom Alta og Smøla med noen uker hver plass.

I Alta jobber hun som veterinær på en dyreklinikk hun er medeier i. Der går det i alle slags dyr fra mus til ku. Ellers er hun noen dager ved dyreklinikken i Aure når her sørpå. Vel å merke når tiden strekker til siden hun har åpnet et tilbud på Smøla for å kunne ta imot smådyr på egen klinikk når hun er hjemme på gården Nigarden, som hun for en stund siden tok over etter sine foreldre i Roksvågen på Smøla. Det er et tilbud som er blitt veldig populært og sprer seg via jungeltelegrafen. Eller kanskje det er rettere å si Sitkatelegrafen siden vi er på Smøla?

Om dette ikke skulle være nok til å fylle døgnets 24 timer, har Heidrun også videokonsultasjoner for et forsikringsselskap der kunder tar kontakt for å få hjelp og opplysninger om eventuell behandling. Om dama noen gang sover vites ikke. Men disse to dagene går det altså i gulrotpakking til flere mottakere. Adams matkasse, Godt levert og Bama(Gartnerhallen) er kunder det pakkes for disse to dagene. For en "journalist" med 11 års erfaring fra fabrikksnurper, som drev med filėtproduksjon av sild, fremstår produksjonen fra gulrotkasser tømmes i buffertank til de havner på kjølelager ikke så ulik på mange vis.

En av forskjellene er en vaskemaskin hvor gulrøttene vaskes rene for jord og poleres så de kan etes eller tilberedes rett fra forpakningen uten skrelling. Gulrøttene sendes gjennom en lang ferd frem til ferdig pakket og på kjølelager. Noe som innebærer at noen havner som dyrefor grunnet skader, mens forskjellige størrelser havner i forskjellige forpakninger alt etter hva kunden ønsker.

For den som har smakt Smølagulrot vet man at den litt søtlige og runde smaken er unik. De vokser i myrjord og det har nok en innvirkning på smaken. Skulle noe være uklart er bondens navn trykket på etikken hos en av kundene og gårdens navn på en annen. Så da kan man jo bare ta kontakt direkte for å skryte av produktet. Klaging forekommer vel neppe. Gulrota ble virkelig verdsatt i fjor da det oppsto etterspørsel på Østlandet grunnet hamstring under Corona pandemiens inntog, kombinert med sviktende avlinger på Østlandet.

Etterspørselen blir nok ikke mindre av at folk får oppleve den gode smaken. Det er flere gulrotprodusenter som pakker sine gulrøtter i Smøla produksjonslag sine lokaler på Frostadheia. Smølværingen "Farmen Kåre" (Svæsaspær) og faren er en av de.

Med i pakkingen i denne førjulsforberedelsen foruten gulrotbonde ho Roksvåg Sandve sjøl, er mor og far Kari og Magnus. De er også uunnværlige i prosessen fra gulrot settes, såes eller hva man nå gjør til pakking er et faktum. Pensjonerte gårdbrukere er som kjent ikke kjent for å sitte med hendene i fanget.

Ellers deltar Heidi Erlandsen Bakk, Alf Egil Kvammen og Rolf Gunnar Ahtola som er daglig leder i Smøla produksjonslag i arbeidet disse dagene. Smøla produksjonslag eies av alle produsentene på Smøla i fellesskap.

Fortsatt god jul alle sammen. For ikke å si god gurrot🥕🎄

Noen bilder fra produksjon og pakking

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse