Annonse
Annonse
Vidar Holm
Artikkel
26 desember 2021 14:59
Del på Facebook
Heidrun Roksvåg Sandve, «gurrotbone» på SMøla sørger for gulrot på mange middagsbord i de norske hjem. Her fra pakking siste dag før jul. Foto: Vidar Holmpakkingen av sin produksjon i år de to siste dagene før jul.
Heidrun Roksvåg Sandve, «gurrotbone» på SMøla sørger for gulrot på mange middagsbord i de norske hjem. Her fra pakking siste dag før jul. Foto: Vidar Holmpakkingen av sin produksjon i år de to siste dagene før jul.

Mange hadde nok fullt opp med å få på plass de siste gjøremål før julen ble ringt inn kl. 17:00 julaften. Så også i Smøla produksjonslag sine lokaler på Frostadheia med pakking av den etter hvert så berømte og høyt skattede Smøla gulrota, eller gurrot, som man sier på Smøla.

Det er deltids gurrotbonde Heidrun Roksvåg Sandve som gjorde unna noe av pakkingen av sin produksjon i år de to siste dagene før jul. Roksvåg Sandve pendler mellom Alta og Smøla med noen uker hver plass.

I Alta jobber hun som veterinær på en dyreklinikk hun er medeier i. Der går det i alle slags dyr fra mus til ku. Ellers er hun noen dager ved dyreklinikken i Aure når her sørpå. Vel å merke når tiden strekker til siden hun har åpnet et tilbud på Smøla for å kunne ta imot smådyr på egen klinikk når hun er hjemme på gården Nigarden, som hun for en stund siden tok over etter sine foreldre i Roksvågen på Smøla. Det er et tilbud som er blitt veldig populært og sprer seg via jungeltelegrafen. Eller kanskje det er rettere å si Sitkatelegrafen siden vi er på Smøla?

Om dette ikke skulle være nok til å fylle døgnets 24 timer, har Heidrun også videokonsultasjoner for et forsikringsselskap der kunder tar kontakt for å få hjelp og opplysninger om eventuell behandling. Om dama noen gang sover vites ikke. Men disse to dagene går det altså i gulrotpakking til flere mottakere. Adams matkasse, Godt levert og Bama(Gartnerhallen) er kunder det pakkes for disse to dagene. For en "journalist" med 11 års erfaring fra fabrikksnurper, som drev med filėtproduksjon av sild, fremstår produksjonen fra gulrotkasser tømmes i buffertank til de havner på kjølelager ikke så ulik på mange vis.

En av forskjellene er en vaskemaskin hvor gulrøttene vaskes rene for jord og poleres så de kan etes eller tilberedes rett fra forpakningen uten skrelling. Gulrøttene sendes gjennom en lang ferd frem til ferdig pakket og på kjølelager. Noe som innebærer at noen havner som dyrefor grunnet skader, mens forskjellige størrelser havner i forskjellige forpakninger alt etter hva kunden ønsker.

For den som har smakt Smølagulrot vet man at den litt søtlige og runde smaken er unik. De vokser i myrjord og det har nok en innvirkning på smaken. Skulle noe være uklart er bondens navn trykket på etikken hos en av kundene og gårdens navn på en annen. Så da kan man jo bare ta kontakt direkte for å skryte av produktet. Klaging forekommer vel neppe. Gulrota ble virkelig verdsatt i fjor da det oppsto etterspørsel på Østlandet grunnet hamstring under Corona pandemiens inntog, kombinert med sviktende avlinger på Østlandet.

annonse

Etterspørselen blir nok ikke mindre av at folk får oppleve den gode smaken. Det er flere gulrotprodusenter som pakker sine gulrøtter i Smøla produksjonslag sine lokaler på Frostadheia. Smølværingen "Farmen Kåre" (Svæsaspær) og faren er en av de.

Med i pakkingen i denne førjulsforberedelsen foruten gulrotbonde ho Roksvåg Sandve sjøl, er mor og far Kari og Magnus. De er også uunnværlige i prosessen fra gulrot settes, såes eller hva man nå gjør til pakking er et faktum. Pensjonerte gårdbrukere er som kjent ikke kjent for å sitte med hendene i fanget.

Ellers deltar Heidi Erlandsen Bakk, Alf Egil Kvammen og Rolf Gunnar Ahtola som er daglig leder i Smøla produksjonslag i arbeidet disse dagene. Smøla produksjonslag eies av alle produsentene på Smøla i fellesskap.

Fortsatt god jul alle sammen. For ikke å si god gurrot🥕🎄

Noen bilder fra produksjon og pakking

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn Nylig Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Ja, senketunneler er en fin løsning,se på senkebroen mellom Sverige og Danmark, Øresundsbroen, det er en senketunnel. Og den fungerer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
@Anne Mari SandshamnKanskje du skulle lese noe sannferdig, skrevet av fagfolk? https://www.rbnett.no/meninger/i/zrb7k9/romsdalsfjordtunnelen-blir-en-av-verdens-sikreste. Det er Møreaksen som gir mest vei for pengene. Med ...
@Anne Mari SandshamnEnda en god grunn for slike fergeavløsningsprosjekter, så risikerer vi ikke slike uhell.Frank Sve (Frp) er bekymret for fylkeskommunens økonomi ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte