Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 april 2022 06:40
Del på Facebook
Fredag taler Frp-leder Sylvi Listhaug under Frps landsmøte på Gardermoen. Hun varsler at frihet - og særlig ytringsfrihet - blir sentrale temaer i talen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Fredag taler Frp-leder Sylvi Listhaug under Frps landsmøte på Gardermoen. Hun varsler at frihet - og særlig ytringsfrihet - blir sentrale temaer i talen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Frp-leder Sylvi Listhaug mener autoritære krefter er på frammarsj flere steder i verden og advarer nordmenn mot å ta friheten for gitt.

– Krigen i Ukraina viser hva slags krefter som er i sving nær oss. Autoritære og antidemokratiske krefter som ønsker en helt annen samfunnsstruktur enn det vi har. De vil ikke ha ytringsfrihet, og de vil ikke ha frihet for folket, sier Listhaug til NTB.

Fredag taler hun under Frps landsmøte på Gardermoen. Listhaug varsler at nettopp frihet - og særlig ytringsfrihet - blir sentrale temaer i talen.

– Vi har vært naive i altfor mange år. Naivismen må ta slutt, og vi må være mer realistiske fremover. Forsvarspolitikken er ett av områdene vi må være mer realistiske på. I tillegg ser vi at ytringsfriheten er under press også i Norge, sier Listhaug.

Opptøyer i Sverige

Hun viser til opptøyene i Sverige, der politiet ble angrepet av motdemonstranter da den danske politikeren og høyreekstremisten Rasmus Paludan planla og gjennomførte koranbrenninger.

– Vi ser også dette i Norge, senest i Sandefjord, sier Listhaug.

Her måtte politiet bruke tåregass mot motdemonstranter da Stopp islamiseringen av Norge (Sian) skulle brenne koranen i sentrum av byen.

– Jeg støtter overhodet ikke brenning av koranen. Jeg tar avstand fra handlingen. Men jeg vil alltid forsvare andres rett til å gjøre dette som en del av ytringsfriheten. Det er et viktig prinsipp vi har, som vi må stå opp for, sier Listhaug.

annonse

Hun sier hun er bekymret etter Aftenpostens meningsmåling som viste at kun tre av ti nordmenn synes brenning av koranen bør være lov.

– Det mener jeg er en farlig vei å gå, for da lefler vi med ytringsfriheten. Om man først forbyr det, hva blir det neste? Det er det som er farlig, sier Listhaug.

Må sette inn betydelige ressurser

Hun er også bekymret over at enkelte lokalpolitikere, som ordføreren i Sandefjord, mener ytringsfriheten har gått for langt når koranbrenning er lov.

Hun sier det offentlige heller må gjøre alt de kan for å sikre at folk har rett til å ytre hva de vil, innenfor dagens lovverk.

– Vi må sette inn betydelige ressurser. Det handler om å forsvare Grunnloven. Vi skal legge til rette for at folk skal kunne ytre seg. Det er skremmende å høre at enkelte lokalpolitikere tar til orde for at demonstrantene skal betale for sikkerheten sin selv. Da er vi ute på en farlig galei, sier Listhaug.

Hun mener det er lett å forsvare ytringsfriheten når det dreier seg om ytringer man selv er enig i, men sier det er vanskeligere når man er imot det som ytres.

– Mange snakker om ytringsfriheten i festtaler. Det er lett å stå opp for mainstream meninger som mange er enige i. Det er når det kommer ytringer man er svært uenig i, som man kanskje til og med synes er avskyelige, det er da det er vanskeligst, men også viktigst å stå opp for ytringsfriheten, sier Listhaug.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Den problematiske Tautra-tunnelen
@Anne Mari SandshamnKanskje du skulle lese noe sannferdig, skrevet av fagfolk? https://www.rbnett.no/meninger/i/zrb7k9/romsdalsfjordtunnelen-blir-en-av-verdens-sikreste. Det er Møreaksen som gir mest vei for pengene. Med ...
@Anne Mari SandshamnEnda en god grunn for slike fergeavløsningsprosjekter, så risikerer vi ikke slike uhell.Frank Sve (Frp) er bekymret for fylkeskommunens økonomi ...
Anne Mari Sandshamn 3 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte