SAS kommer til å prioritere å hente hjem turister som er strandet i utlandet, nå som streiken er over. Blant annet henter SAS hjem 700 turister tirsdag.
– Det er strandede turister i utlandet som blir første prioritet, men det vil ta litt tid å være oppe i normal drift igjen. Mye vil være opp og gå igjen det første døgnet, men det tar nok et par dager før alt er som normalt, sier kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS til NTB.
Pressesjefen sier at det har blitt gjort en vurdering sammen med en rekke andre, inkludert charteroperatører, på hvor behovet er størst, og hva som er praktisk mulig gitt tilgjengelige fly og mannskap.
SAS opplyser til NRK at de har satt opp fire charterflyginger for å hente hjem strandede turister fra de greske øyene Kreta og Santorini.
– Vi estimerer at det blir rundt 700 passasjer på de fire flyene. Vi hadde per i går rundt 3.000 passasjerer som er strandet der ute, sier Sund til kanalen.
– Spesielt hardt rammet
Til NTB trakk Sund fram nettopp disse rutene som først i køen når selskapet skal hente hjem strandede turister:
* Oslo – Santorini – Oslo (flyr tomt fra Oslo)
* Tre flygninger fra Oslo – Chania – Oslo (flyr tomt fra Oslo)
– Av de tre flygningene fra Chania, går et fra Oslo videre til Tromsø, og et går fra Oslo til Trondheim, opplyser Sund.
– Disse turistene har vært spesielt hardt rammet, så vi prioriterer å få dem hjem så fort som overhodet mulig, legger hun til.
Flyene må kontrolleres og godkjennes
Sund sier samtidig at flyselskapet også prioriterer å få andre flygninger enn charterruter i drift.
Etter 15 dager med streik ble SAS og pilotforeningene enige natt til tirsdag. Da hadde partene vært i tøffe forhandlinger i Stockholm siden onsdag forrige uke. Nesten 2.500 flygninger i Norge har blitt kansellert som følge av streiken. Tirsdag har 112 flygninger til og fra Norge blitt innstilt. Onsdag er allerede 36 flygninger kansellert.
– Dessverre er det mange fly som må klargjøres etter å ha stått på bakken i over to uker. Det har blitt utført vedlikehold av flyene mens de har stått på bakken, men de har ikke blitt kontrollert og godkjent slik at de kan gå opp i luften på nåværende tidspunkt. I tillegg må det flyttes og hentes inn flymannskaper, sier Sund.
(©NTB)