Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 august 2022 05:25
Del på Facebook
Turister og andre skuelystne tok turen til Fagradalsfjall for å se på vulkanutbruddet onsdag. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB
Turister og andre skuelystne tok turen til Fagradalsfjall for å se på vulkanutbruddet onsdag. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB

En vulkan spyr ut lava på Island, 40 kilometer fra Reykjavik. Utbruddet var ventet etter en rekke små jordskjelv den siste tiden.

Turister og skuelystne flokket til stedet onsdag for å få være vitne til naturfenomenet. Utbruddet startet i nærheten av vulkanen Fagradalsfjall sørvest på øya på ettermiddagen, opplyser meteorologene på øya.

Fagradalsfjall-vulkanen hadde et utbrudd som varte i seks måneder i fjor. Da hadde vulkanen hvilt i nesten 800 år.

Denne gangen strømmet en stripe med glødende lava ut av bakken og spredte seg som et teppe av svart stein etter hvert som den ble avkjølt. Blå røyk steg opp fra fjellandskapet på Reykjanes-halvøya.

300 meter

Nysgjerrige tilskuere fant raskt veien til stedet for å se på lavaen og lytte til det intense brølet fra bakken, rapporterer nyhetsbyrået AFP fra stedet.

IMO anslår at størrelsen på utbruddet er omtrent 300 meter. Utbruddet startet i Meradalir, en ubebodd dal i nærheten av Keflavik-flyplassen og under 1 kilometer fra fjorårets utbrudd.

Utbruddet har ikke dannet noen askesky, men IMO sier gassene som frigjøres, kan forårsake forurensing.

– Risikoen for befolkede områder og kritisk infrastruktur regnes for å være svært lav, og det er ingen forstyrrelser for flytrafikken, sier det islandske utenriksdepartementet på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslet på forhånd

Satellittbilder viste på forhånd tydelig bevegelse i magmaen under jordoverflaten mellom vulkanene Fagradalsfjall og Keilir, ifølge RUV.

Geologer sa derfor at det var veldig sannsynlig at et vulkanutbrudd ville skje på Reykjanes-halvøya i de kommende dagene eller ukene.

Vulkanekspert Magnus Tumi Gudmundsson sier at utbruddet ser ut til å være lite.

– Men vi vet ikke hvor i prosessen vi er ennå, sa han til nyhetsbyrået AP på vei inn i et helikopter for å se på utbruddet.

Ifølge islandske myndigheter er tilsiget av magma under Fagradalsfjall omtrent dobbelt så raskt som det var under utbruddet våren 2021. Da kom det små lavaspytt fra bakken i flere måneder etter en rekke små jordskjelv. Til sammen ble over 140 millioner kubikkmeter magma sluppet ut i utbruddet.

10.000 skjelv

Også denne gangen har det vært kontinuerlige skjelv under Reykjanes-halvøya. Siden helgen har det blitt registrert rundt 10.000 skjelv, inkludert et med en styrke på godt over 4.

Onsdagens utbrudd er det sjuende på 21 år på Island. Men fram til i fjor hadde ikke Reykjanes-halvøya opplevd et utbrudd siden 1200-tallet, da en vulkan var aktiv i 30 år.

Etter fjorårets utbrudd sa eksperter at det kunne være starten på en ny periode med langvarige vulkanutbrudd.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte