Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
04 august 2022 05:25
Del på Facebook
Turister og andre skuelystne tok turen til Fagradalsfjall for å se på vulkanutbruddet onsdag. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB
Turister og andre skuelystne tok turen til Fagradalsfjall for å se på vulkanutbruddet onsdag. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En vulkan spyr ut lava på Island, 40 kilometer fra Reykjavik. Utbruddet var ventet etter en rekke små jordskjelv den siste tiden.

Turister og skuelystne flokket til stedet onsdag for å få være vitne til naturfenomenet. Utbruddet startet i nærheten av vulkanen Fagradalsfjall sørvest på øya på ettermiddagen, opplyser meteorologene på øya.

Annonse
Annonse

Fagradalsfjall-vulkanen hadde et utbrudd som varte i seks måneder i fjor. Da hadde vulkanen hvilt i nesten 800 år.

Denne gangen strømmet en stripe med glødende lava ut av bakken og spredte seg som et teppe av svart stein etter hvert som den ble avkjølt. Blå røyk steg opp fra fjellandskapet på Reykjanes-halvøya.

300 meter

Nysgjerrige tilskuere fant raskt veien til stedet for å se på lavaen og lytte til det intense brølet fra bakken, rapporterer nyhetsbyrået AFP fra stedet.

IMO anslår at størrelsen på utbruddet er omtrent 300 meter. Utbruddet startet i Meradalir, en ubebodd dal i nærheten av Keflavik-flyplassen og under 1 kilometer fra fjorårets utbrudd.

Utbruddet har ikke dannet noen askesky, men IMO sier gassene som frigjøres, kan forårsake forurensing.

– Risikoen for befolkede områder og kritisk infrastruktur regnes for å være svært lav, og det er ingen forstyrrelser for flytrafikken, sier det islandske utenriksdepartementet på Twitter.

Varslet på forhånd

Satellittbilder viste på forhånd tydelig bevegelse i magmaen under jordoverflaten mellom vulkanene Fagradalsfjall og Keilir, ifølge RUV.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Geologer sa derfor at det var veldig sannsynlig at et vulkanutbrudd ville skje på Reykjanes-halvøya i de kommende dagene eller ukene.

Vulkanekspert Magnus Tumi Gudmundsson sier at utbruddet ser ut til å være lite.

– Men vi vet ikke hvor i prosessen vi er ennå, sa han til nyhetsbyrået AP på vei inn i et helikopter for å se på utbruddet.

Ifølge islandske myndigheter er tilsiget av magma under Fagradalsfjall omtrent dobbelt så raskt som det var under utbruddet våren 2021. Da kom det små lavaspytt fra bakken i flere måneder etter en rekke små jordskjelv. Til sammen ble over 140 millioner kubikkmeter magma sluppet ut i utbruddet.

10.000 skjelv

Også denne gangen har det vært kontinuerlige skjelv under Reykjanes-halvøya. Siden helgen har det blitt registrert rundt 10.000 skjelv, inkludert et med en styrke på godt over 4.

Onsdagens utbrudd er det sjuende på 21 år på Island. Men fram til i fjor hadde ikke Reykjanes-halvøya opplevd et utbrudd siden 1200-tallet, da en vulkan var aktiv i 30 år.

Etter fjorårets utbrudd sa eksperter at det kunne være starten på en ny periode med langvarige vulkanutbrudd.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 15 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse