Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
07 september 2022 10:15
Del på Facebook
Til tross for et stortingsvedtak om å holde fødeavdelingen i Kristiansund åpen, har den vært stengt i ett år.  Etter en omfattende rekrutteringsprosess lyktes det HMR å få åpnet avdelingen fra 6. juni 2022, men den var kun åpen noen få uker før feriestengingen. Her fra omvisning i forbindelse med helse- og omsorgsministerens besøk i Kristiansund den 25. august 2022. Fra venstre: Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Johan Kippervik, avdelingssjef på fødeavdelingene i Kristiansund og i Molde, Øyvind Bakke, leder i Helse Møre og Romsdal, helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, Britt Rakvåg Roald, klinikksjef SNR, og Johanne Gryt, jordmor og seksjonsleder ved fødeavdelingen i Kristiansund. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Til tross for et stortingsvedtak om å holde fødeavdelingen i Kristiansund åpen, har den vært stengt i ett år.  Etter en omfattende rekrutteringsprosess lyktes det HMR å få åpnet avdelingen fra 6. juni 2022, men den var kun åpen noen få uker før feriestengingen. Her fra omvisning i forbindelse med helse- og omsorgsministerens besøk i Kristiansund den 25. august 2022. Fra venstre: Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Johan Kippervik, avdelingssjef på fødeavdelingene i Kristiansund og i Molde, Øyvind Bakke, leder i Helse Møre og Romsdal, helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, Britt Rakvåg Roald, klinikksjef SNR, og Johanne Gryt, jordmor og seksjonsleder ved fødeavdelingen i Kristiansund. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Helseforetaket i Møre og Romsdal har gjort for dårlig rekrutteringsjobb

Det har Bunadsgeriljaen ved en rekke tilfeller argumentert for i forhold til at Helse Møre og Romsdal ikke har greid å oppfylle stortingsvedtaket om å holde fødeavdelingen i Kristiansund operativ 24/7. 

Rekrutteringsarbeidet som Helse Møre og Romsdal og klinikkledelsen ved SNR har vært ansvarlige for, har vært gjenstand for kritikk fra Bunadsgeriljaen i en rekke artikler og innlegg i media og på Facebook, både før og etter at fødeavdelingen i Kristiansund ikke ble åpnet etter sommerferien.

En av de siste var en kronikk i Klassekampen den 29.august 2022. Et stortingsvedtak er ingen «ambisjon» ved Anja Solvik, grunnlegger av Bunadsgeriljaen.

– Helseforetaket i Møre og Romsdal har gjort en formidabel rekrutteringsjobb

Det sier administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Øyvind Bakke,i en artikkel i VG den 25. august 2022. Dette som en kommentar på at Bunadsgeriljaen mener Helseforetaket Møre og Romsdal driver feilinformering når det gjelder rekrutteringsproblematikken.

I den samme artikkelen blir også helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol blant annet sitert på følgende:

– Jeg deler ikke Bunadsgeriljaens virkelighetsoppfatning om hvor lett det er å rekruttere gynekologer. 

Helseministeren om føde­strid: Ikke enig med Bunadsgeriljaen – VG

Rekruttering i Tyskland?

Gunn Rogge, som driver rekrutteringsselskapet Arbeitskontor i Berlin, har jobbet i en årrekke  spesielt med å rekruttere tyske arbeidstakere til norske bedrifter.

Hun har tatt kontakt med senior salgssjef Jan von der Heide, Deutscher Ärzteverlag og spurt om det i løpet av de siste 18 månedene har vært utlyst noen stillinger som gynekolog i  Norge i det størst jobbnettstedet for leger i Tyskland, aerztestellen.de. 

Jan Von der Heide sier det ikke finnes en eneste jobbannonnse hvor det søkes etter gynekolog i Norge i løpet av denne tiden. De kan heller ikke finne referanser til Kristiansund sykehus i deres kundelister.

Fakta om Deutscher Ärzteverlag

Deutscher Ärzteverlag er et av de ledende medisinske spesialistforlagene i tysktalende land. Deutscher Ärzteverlag ble grunnlagt i 1949 av den tyske legeforeningen og den nasjonale foreningen for lovbestemte helseforsikringsleger, og har vært mediepartner for den tyske legestanden i over sytti år. Deutscher Ärzteverlag er tett knyttet til de ledende organisasjonene i tyske medisinske profesjoner, medisinske foreninger og medisinske spesialist- og fagforeninger.

Deutscher Ärzteverlag har en bred produktportefølje. I tillegg til å formidle spesialistkunnskap gjennom magasiner som Deutsches Ärzteblatt, samt bøker og publikasjoner, tilbyr medieselskapet store nettportaler med en rekke digitale tilleggstilbud – inkludert arbeidsmarkedet til Deutsches Ärzteblatt.

Deutsches Ärzteblatt med nettportalen aerzteblatt.de er Tysklands nest viktigste helsenettsted. Via aerztestellen.de driver Deutscher Ärzteverlag også den ledende jobbbørsen for leger over hele landet.

Tallrike andre medisinske titler runder av porteføljen til Deutscher Ärzteverlag - relevante, redaksjonelt høy kvalitet og med stor rekkevidde.

Rekruttering i Sverige?

I en epost fra 31. august 2022 har Bunadsgeriljaen, forespurt Läkartidningen i Sverige om sykehuset i Kristiansund de siste 18 måneder har annonsert etter gynekologer i deres tidsskrift.

Ulf Jansson fra markedsavdelingen i Läkartidningen svarer på en epost til Bunadsgeriljaen samme dag at det løpet av denne tiden ikke har vært noen annonser fra Sykehuset i Kristiansund.

Fakta om Läkartidningen

Läkartidningen gis ut av Läkartidningen Förlag AB som eies av av Sveriges legeforbund, som står for innholdet  på Läkartidningens ledarside og på særskilte forbundssider i tidsskriftet. Utover dette innholdet, er Läkartidningen redaksjonelt uavhengig og selvstendig.

Spørsmål til Helse Møre og Romsdal

Vi har stilt følgende spørsmålsrekke til Helse Møre og Romsdal.

  • Stemmer det at Helse Møre og Romsdal ikke har søkt etter gynekologer i Tyskland og i tilfelle hvorfor ikke?
  • I tilfelle Helse Møre og Romsdal har søkt etter gynekologer i Tyskland, stemmer det at dere ikke har annonsert i den ledende jobbbørsen for leger i tysktalende land - aerztestellen.de og i tilfelle hvorfor ikke?
  • Stemmer det at Helse Møre og Romsdal ikke har søkt etter gynekologer i Sverige og i tilfelle hvorfor ikke?
  • I tilfelle Helse Møre og Romsdal har søkt etter gynekologer i Sverige, stemmer det at dere ikke har annonsert i det ledende tidsskriftet for leger i Sverige - Läkartidningen, og i tilfelle hvorfor ikke?
  • I tillegg til forhenværende klinikksjef Georg Johnsen (SNR), assisterende klinikksjef Carina Wollan Myhre (SNR),og avdelingssjef for fødeavdelingene i Molde og Kristiansund, Johan Kippervik, hvilke eksterne ressurser er benyttet for å rekruttere personell til fødeavdelingen i Kristiansund?
  • Er dere fornøyd med eller føler dere dere har gjort alt dere kan for å rekruttere tilstrekkelig personell for at fødeavdelingen i Kristiansund fortsatt skulle være åpen?

Svar fra avd.sjef Johan Kippervik:

I en epost den 6. september 2022 fikk vi følgende svar fra Helse Møre og Romsdal ved avdelingssjef Johan Kippervik.

HMR bruker rekrutteringsbyrå som har avtaler med Sykehusinnkjøp. Disse har kontakt og relasjoner innen ulike yrkesgrupper /spesialiteter i hele verden. I to runder fra 2020 - 2021 har vi hatt en minikonkurranse hvor tre slike byråer fikk anledning til å presentere seg, sine kandidater og opplegg for f.eks. flytting og språkopplæring. I første runde vant Paragona anbudet (har presentert kandidater fra oktober 20 – oktober 21), i andre runde vant Dignus Medical anbudet (har presentert kandidater fra jan 22 – mai 22). Bruken av disse to byråene har resultert i to ansettelser.

Bruk av rekrutteringsbyrå går parallelt med eventuelle egne annonser og kampanjer.  HMR har kjørt kampanjer i sosiale medier i Europa. Fordi byråene selv styrer over sine områder i utlandet har det ikke vært naturlig å spesifikt annonsere i enkeltland fra Helseforetaket sin side.

Ift spørsmålet om Läkartidningen, var det et arbeid vi gjorde før vi innhentet kompetanse fra byrå.

Spesifikt startet vi en bred rekrutteringskampanje i sosiale medier (LinkedIN m.fl) samt utlyste i Läkartidningen sommeren 2020. Kampanjen på LinkedIn var spisset inn mot gynekologer i Europa og resulterte i én ansettelse, men vedkommende sluttet en stund etterpå. I Läkartidningen ble det publisert en plassannonse, samt i Tjänstelistan. Dette ble annonsert i uke 33-34 i 2020.

Vi har forelagt Øyvind Bakkes kommentar i VGs forannevnte artikkel samt  Helse Møre og Romsdals svar via avdelingsleder Johan Kippervik til Gunn Rogge. Hun har følgende kommentar til rekrutteringsarbeidet som er utført:

Det er jo ganske underlig å påstå at man har gjort sitt ytterste for å rekruttere høyst nødvendig helsepersonell, og samtidig ignorere muligheter på det tyske markedet !

Ärzteblatt er en viktig ukentlig publikasjon i Tyskland som nær alle leger leser regelmessig.

Det finnes vel ikke ett norsk sykehus eller kommune uten en eller flere tyske leger, så derfor hadde det vært nærliggende, for ikke å si en selvfølge, å annonsere stort i Ärzteblatt. Det er derfor grunn til å tvile på engasjementet til de ansvarlige her. Ja, det virker som om de egentlig aktivt har gått inn for å mislykkes med rekrutteringen.

Vi har spurt Helse Møre og Romsdal om de vil svare ut denne påstanden fra Rogge, men de viser til sitt svar via Kippervik lenger opp i denne artikkelen, hvor det opplyses om at det er benyttet rekrutteringsselskap som har vunnet anbudet i en konkurranse.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg er fullstendig klar over dagens tall, også for FV661. For å sikre grunnlag for arbeidet har eg løpande konsultering hos ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har ikke gjort noe regnestykke. Jeg har kun sitert SVV sine utsagn fra side 78/79: https://www.vegvesen.no/contentassets/bd2893c57ec24684b00e5c346f507166/planbeskrivelse_vedtatt.pdfSVV sier: «Etter at ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse