Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
20 desember 2022 12:01
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo tirsdag.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo tirsdag.Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Jonas Gahr Støre (Ap) oppsummerer 2022 som et år med mange kriser – og krisemålinger. Men regjeringen er på rett vei, mener han.

På sin årlige julepressekonferanse oppsummerte statsministeren 2022 med å understreke at det har vært et år preget av én dato:

– Det er 24 februar. Denne dagen har grepet inn i alle påfølgende dager og har påvirket nær sagt alle diskusjoner, valg og prioriteringer i regjeringen. Den har hatt direkte påvirkning på livet til folk landet rundt, sier Støre.

Den dagen gikk Russland til krig mot Ukraina, og siden har Europa vært i krisemodus.

– Brutalt hardest er Ukraina rammet, men ringvirkningene er mange og blir stadig flere, sier Støre og viser til skyhøye priser på mat og energi, samt millioner av flyktninger.

Fire punkter for bedring

Men regjeringen er på rett vei i håndteringen både av priskrisen, energispørsmålene og flyktningstrømmen, framholder Støre. Det er særlig prisveksten som blir prioritert.

– Det vi gjør nå, er å få ned prisveksten så raskt vi kan, unngå at renta blir for høy, bidra til at flest mulig av de over 100.000 som har kommet i jobb etter pandemien, beholder den. Og sørge for at de som rammes hardest av prisveksten, tas vare på, sier Støre.

Ifølge Støre er dette regjeringens fire hovedprioriteringer nå:

* Holde ledigheten lav

* Mindre forskjeller

* Trygt arbeidsliv

* Få fart i grønt skifte

Dønn ærlig om krisemålinger

Her hjemme er Støre også rammet av en politisk krise: Velgerne forsvinner i hopetall fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Tirsdag formiddag kom en ny krisemåling. I Vårt Land måles Ap til en oppslutning på 14,6 prosent, mens Sp forsvinner under sperregrensa.

annonse

Støre mener at det skyldes usikkerheten folk opplever i hverdagen.

– Målingene bringer ikke glede, men jeg har tro på politikken regjeringen har utarbeidet, sier statsministeren.

– Tror du folk opplever at du snakker til dem på en måte de forstår?

– Jeg håper at de gjør det og jeg gjør så godt jeg kan for å snakke tydelig om hva regjeringen står for og hva jeg står for. Jeg reiser og møter og snakker med folk og har i grunnen aldri oppfattet at jeg ikke blir forstått, sier Støre til NTB.

– Men for å være helt dønn ærlig er jeg mer opptatt av tall som treffer folk. Jeg tar meningsmålingene på alvor, men det er altså ikke valg, og vi skal gjennomføre en politikk som vi tror på, sier Støre.

– Må ha kraft til å stå i det

Støre sier til NTB at han har et lyst sinn og liker å være i godt humør. Men det siste året har altså vært tungt.

– Jeg er preget av at Europa er i krig, jeg tror jeg er mer preget enn andre. Dette er det mest dramatiske vi har hatt i Europa i min levetid.

– Det er ikke mye humor i høye strømregninger, høye matregninger og det å møte folk som ikke får endene til å møtes. Jeg vet det. Jeg har møtt dem, sier Støre.

Men de mange krisene som rammer Norge, er ikke er noe regjeringen kan løse med enkle grep, slår han fast.

– Vi kommer ikke til å få resultater på dette gjennom den ene eller andre uken og måneden. Vi må ha kraft til å stå i det, sier Støre.

Mer til strøm enn skole

Statsministeren varslet at det vil bli brukt mer på strømstøtte i år og neste år enn det brukes på å gi barn og unge grunnskoleutdanning hvert år. For folk i en vanlig bolig, vil strømstøtten neste år bli på 33.000 kroner, ifølge Støre. Regjeringen har satt av 44,7 prosent til dette.

– Vi må forvente fortsatt høye strømpriser. De vil svinge med vær og vind og vær, men være høyere enn vi var vant med før krigen, sa Støre.

Støre viste også til at regjeringen har tatt skattegrep han omtaler som mer rettferdige. Det er nødvendig for å styrke velferden i krisetider, sier Støre.

– Her ligger det en politisk forskjell i tilnærming fra denne regjeringen og den forrige. Vår hovedlinje er å gi et velferdsløft som gjelder alle. Vi setter ikke en inntektsgrense på velferden, sier statsministeren.

Mer dyster nå

Støre påpekte at han på samme pressekonferanse i fjor advarte mot en dyster framtid for Europa.

– Jeg ser mer alvorlig på situasjonen nå, for på det tidspunktet var det fortsatt en teoretisk uklarhet om det ble krig, sier Støre.

– Jeg er mer nedslått nå når vi ser de enorme menneskelige lidelsene. Det kommer til å være med oss i generasjoner framover det som nå skjer i og rundt Ukraina. Det som skjer med en uavklart situasjon om hva slags Russland vi skal forholde oss til.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Espen HeitmannFaktisk tar du feil – bare en liten del av trafikken som krysser Romsdalsfjorden skal videre, kun 25% krysser også ...
@Terje SundsbøDet er bare en liten ting, du legger til grunn at det er 14 minutter kortere kjøretid mellom Ålesund og ...
@Rolf Erik PedersenMener du virkelig at Norconsult ikke har utredet Romsdalsaksen? Fikk du ikke med deg «skandaleoppslaget» i TK om at Statens ...
Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu snakker så pent om fakta, Sundsbø. Men klarer du å etterleve dette selv? Den økonomiske belastingen er mye mindre en ...
@Anne Mari SandshamnDe som ser dette fra begge sider har konkludert med at Møreaksen er best. Også Nye Veier AS har skrotet ...
@Rolf Erik PedersenRyfast-tunnelene har vært en stor suksess, og motstanderne har stilnet. Som ved alle de andre undersjøiske fergeavløsningsprosjektene.Det er ikke Statens ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte