Annonse
Redaksjonen
Artikkel
Redaksjonen
24 januar 2023 16:34
Del på Facebook
Ting tyder på at det er mye dompap i Norge denne vinteren. Hvor mange                blir det sett under Hagefugltellingen 28. og 29. januar? Bildet viser en                dompap hann. Foto: Frode Falkenberg / BirdLife Norge
Ting tyder på at det er mye dompap i Norge denne vinteren. Hvor mange                blir det sett under Hagefugltellingen 28. og 29. januar? Bildet viser en                dompap hann. Foto: Frode Falkenberg / BirdLife Norge
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvordan står det egentlig til med fuglebestandene i Norge om vinteren? Finn ut av det sammen oss! BirdLife Norge inviterer til den årlige Hagefugltellingen lørdag 28. og søndag 29. januar, der du kan bidra med å rapportere hvilke fugler du har i din hage. Det er 16 år på rad at tusenvis av norske hager skal undersøkes av fuglevenner.

Det er mye fokus på naturkrisen og at det biologiske mangfoldet forsvinner. For mange av oss er det vanskelig å se disse endringene i miljøet rundt oss. Å si om en art en veldig vanlig eller bare ganske vanlig er umulig. Eller enda verre, var en art som er vanlig i dag, vanligere før? Det er sammen vi kan finne ut av slike spørsmål. Hagefugltellingen gir oss et unikt øyeblikksbilde av hvordan det står til med de vanligste hagefuglene våre. Alle som legger inn sine observasjoner, bidrar dermed til en viktig kilde til kunnskapsgrunnlaget om artene som finnes nær oss mennesker om vinteren. Jo flere som deltar, jo bedre er det. Alle rapporter betyr like mye, uavhengig om det er få eller mange fugler som blir sett.

Annonse
Annonse

Antall fugler som overvintrer i norske hager varierer en god del på årlig basis. Variasjonene kan ha ulike årsaker, og i år er det knyttet flere spenningsmomenter til tellingen.

Er meisene i trøbbel?

I deler av Sør-Norge hadde meisene store problemer med å få fram unger våren 2022. Den dårlige hekkesuksessen var forårsaket av ugunstige værforhold, som i sin tur førte til at de ikke fant larver til ungene sine. Slike dårlige hekkeår påvirker også resultatene i Hagefugltellingen, så det skal bli spennende å se hvordan det arter seg i år,

Invasjonsarter

I fjor ble Hagefugltellingen dominert av mengdene av bjørkefink i deler av landet. I år er det ikke på langt nær like mye bjørkefink. Bjørkefinken har ikke forsvunnet av den grunn. Den oppholder seg heller andre steder, for eksempel i Tyskland, der den finner maten den er på jakt etter. De fleste finkefuglene er såkalt nomadiske, og kan vandre over store områder i vinterhalvåret. De flyr rett og slett rundt til de finner det de er ute etter, nemlig mat. De forskjellige finkene har forskjellig favorittmat. Noen foretrekker bjørkefrø, mens andre liker bøk. Frøsettingen hos disse treslagene er derfor meg på å forklare hvorfor det er lite av en art ett år, men mange det neste. I år er det ingen tegn på de helt store invasjonene, men det er rapporter om mye grønnsisik og dompap i deler Sør-Norge. Det har også blitt sett større flokker med gråsisik i Trøndelag. Hvilken fink blir årets slager?

Effekten av klima

Vær- og klimaforholdene påvirker resultatene i tellingen på kort og lang sikt. Enkelt forklart er det flere fugler i hagene når det er snørikt og kaldt, enn når det er barmark og mildt. Flere litt varmekjære arter, som svarttrost og rødstrupe, har utvidet området der de overvintrer i Norge i løpet av de siste 15 årene. Det er arter som nyter godt av et mildere vinterklima, og finner i dag passende områder å overvintre i langs nesten hele norskekysten. Vil årets telling bekrefte trenden med at disse artene blir vanligere om vinteren?

Annonse
Annonse

En aktivitet for alle!

Det er fuglene man ser ved fuglebrettet, foringsplassen eller i hagen som skal telles under Hagefugltellingen. Det høyeste antallet man ser samtidig av en art skal rapporteres, og ikke summen av alle observasjoner. Man bestemmer selv hvor lang tid man bruker, men en times tid bør være et minimum. Når hagefuglene er rapportert til www.fuglevennen.no kommer de umiddelbart med i statistikkene.

Gjør dette til en aktivitet for hele familien. På Hagefugltellingen kan alle delta. Og lurer du på hvilke arter som besøker din hage kan du få hjelp på fuglevennen.no. Her finner du mye informasjon om fuglene, og du kan spørre en ekspert om alt i fuglenes verden.

Har du ikke anledning den aktuelle helga?

For dem som ikke har anledning til å telle fugler 28. eller 29. januar, er det mulig å rapportere både uken før og uken etterpå. Rapporter fra perioden 21. januar til 5. februar 2023 kommer med i årets telling.

Ekstra info og ressurser:

Trender fra Hagefugltellingen (kan sorteres på fylke og kommune):

https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?periode=hagefugl%2F2023&side=trend

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse