Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 februar 2023 11:48
Del på Facebook
Leder i Sykepleierforbundet Lill Sverresdatter Larsen mener det er en dårlig idé å gi arbeidsgiverne økt styring over helgebelastningen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Leder i Sykepleierforbundet Lill Sverresdatter Larsen mener det er en dårlig idé å gi arbeidsgiverne økt styring over helgebelastningen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsgiverne må få mer makt over turnusen for å sikre nok helsepersonell på jobb i helgene, mener flertallet i Helsepersonellkommisjonen.

Spørsmålet om hvor hyppig helsepersonell skal gå helgevakter, er en hard nøtt å knekke for å få bemanningen til å gå opp.

Annonse
Annonse

Norsk Sykepleierforbund har stått steilt på at sykepleierne ikke skal måtte jobbe oftere enn hver tredje helg. De er lite glade for forslaget om at arbeidsgiver skal få økt styringsrett over turnusen.

Splittet kommisjon

Forslaget kommer fra Helsepersonellkommisjonen, som torsdag la fram sine anbefalinger. Men kommisjonen er delt.

Flertallet mener begrensninger i arbeidsgivers styringsrett kommer i konflikt med ansvaret for å gi forsvarlige helse- og omsorgstjenester. En nærliggende løsning vil være å ta inn beregninger av gjennomsnitt av arbeidstid i sentrale tariffavtaler, slik det er gjort i andre sektorer.

Mindretallet i kommisjonen er uenig. De ønsker ikke at gjennomsnittsberegning skal inn i sentrale avtaler. Ei heller at man skal gå gjennom bestemmelser om arbeidstid i arbeidsmiljøloven.

Sentrale avtaler vil svekke arbeidstakernes medvirkning, argumenterer mindretallet. De kan ikke se at endringer i arbeidstidsbestemmelsene vil bedre rekrutteringen eller gjøre det enklere å beholde folk i sektoren.

Foreslo Happy Saturdays

Leder Liv Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund sier at de har forsøkt å få til avtaler med arbeidsgivere for å løse helgeproblematikken.

– Det handler om å gjøre helgearbeid mer attraktivt. I dag får du som sykepleier bedre betalt for å ta en vakt torsdag kveld enn søndag morgen, sier hun til NTB.

Hun har foreslått «Happy Saturdays». Det innebærer at man må se nærmere på hva som skal til for å gjøre det attraktivt å jobbe i helgene.

– Vi har i liten grad møtt konstruktive arbeidsgivere på det. Da oppleves dette som et forsøk på styringsrett og pisk. Det fungerer innmari dårlig, sier Larsen. Hun viser til undersøkelser i NSF der 30 prosent av sykepleierne sa seg villige til å jobbe mer helg dersom det er bedre betalt.

Annonse
Annonse

Mener lovverket allerede er der

Fagforbundets leder Mette Nord mener dagens lovverk allerede gir anledning til styrket styringsrett. Hun påpeker at arbeid i helsevesenet pågår døgnet rundt, og at man allerede har slått fast at det er nødvendig med en gjennomsnittsberegning for arbeidstid.

– Dermed ligger det en åpning for hvordan man organiserer arbeidstiden. Så lenge det er innenfor gitte lovverk, mener vi det ikke er anledning til å si nei, sier Nord.

Hun erkjenner at det neppe er noen god idé å tvinge gjennom økt helgebelastning. Samtidig går helsetjenestene 24 timer i døgnet, sju dager i uka, og det er et ansvar arbeidsgiver har, påpeker hun.

– Så må vi også sikre at vi har nok kompetanse på de ulike tidene på døgnet. Der må arbeidsgiver også kunne bruke styringsretten for å sikre at vi har det, sier Nord.

Ap: Vanskelig utfordring

Aps helsepolitiske talsperson Cecilie Myrseth vil ikke avvise ideen om å styrke styringsretten uten videre.

– Jeg registrerer at problemstillingen er lagt på bordet. Alle problemstillinger som ligger i kommisjonens innstilling, må vi ta politisk stilling til når vi kommer dit, sier hun.

Myrseth synes avveining rundt arbeidsplaner er en av de vanskeligste utfordringene fra kommisjonens rapport. Det er viktig å ha partene i arbeidslivet med i den videre prosessen, understreker hun.

SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein reagerer på Myrseths uttalelser.

– For meg virker det som om hun lytter mer til arbeidsgiverne enn arbeidstakerne. Det synes jeg undergraver trepartssamarbeidet og et organisert arbeidsliv. Helsepersonell må ha muligheten til å kjempe for et anstendig arbeidsliv og jeg er redd for at Ap vil svekke deres rettigheter.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrSom eksempel på flaskehalser viser du til veier der trafikken går nærmest uhindret og gratis 24 timer i døgnet. Er ...
Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDu veit inderlig vel kva ein flaskehals er.Kva er ditt forslag til korleis Noreg skal nå klimamåla sine?Frank Sve fikk ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse