Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 mars 2023 13:55
Del på Facebook
Cupcakes og muffins er blitt populære, og i flere kulturer spises muffinsvarianter til frokost. Men kan de gjøres sunnere? Illustrasjonsfoto: Anette Karlsen / NTB
Cupcakes og muffins er blitt populære, og i flere kulturer spises muffinsvarianter til frokost. Men kan de gjøres sunnere? Illustrasjonsfoto: Anette Karlsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Korrekt mengde planteekstrakt vil i framtiden kunne erstatte noen av dagens mer omdiskuterte konserveringsmidler og fargestoff. NTNU-forskere har bakt muffins.

I en norsk-indisk studie har forskerne kommet fram til en muffins som kan vekke begeistring i land der muffinsen gjerne er et av frokostalternativene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Supermuffinsen har fått navnet etter den tropiske planten Hibiscus sabdariffa, som ofte kalles Roselle.

Ekstraktet fra Roselle gir rødfarge og inneholder komponenter som har helsemessige fordeler. Det er dessuten en uutnyttet ressurs.

I studien fikk 30 personer teste 17 muffinser med ekstraktet. Målet var å vise at restmateriale og uutnyttede ressurser kan forbedre produkter ved å møte tre kriterier: Den skulle ha god smak og tekstur, være et sunnere alternativ og dessuten ha lengst mulig holdbarhet uten konserveringsmidler.

Forskerne fant altså fram til en muffinsen om smaker godt, og dessuten har luftig tekstur og delikat farge. Den holder seg i seks dager i romtemperatur.

Sunnhet med modifikasjoner

«Muffins som kan være bra for helsa di», står det å lese på den engelske nettsiden til Gemini.

En sunn muffins? Tenke seg til.

Medforfatter bak studien, Eva Falch ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap på NTNU, strør litt salt i norske sår.

Annonse
Annonse

– Jeg tror nok ikke dette gjør at muffins kvalifiserer som sunt sett med norske øyne. Men i matkulturer der bakervarer som dette er en del av det daglige kostholdet, kan en slik muffins bidra til økt næringsverdi, sier Falch til NTB.

Hun leder også NTNU Food Forum.

– For å lage en sunn muffins må vi fremdeles redusere innhold av sukker, salt, mettet fett og ikke minst være bevisst hvor stor porsjonsstørrelsen er, sier hun.

Uutnyttede ressurser

Studien er en del av Re-FOOD, et norsk-indisk samarbeidsprosjekt, der hensikten er å benytte og øke bruken av uutnyttede ressurser og restråstoff fra matproduksjon. Målet er å bidra til bedre folkehelse og ikke bruke opp ressurser for kommende generasjoner.

– Selve prosjektet handler om å forlenge holdbarhet, redusere matsvinn og fremme sunnere alternativer, sier Falch.

Det var de indiske forskerne som foreslo å lage en forbedret muffins med Roselle. Muffins er mer vanlig i daglig kost i India enn i Norge, mens den tropiske planten er et eksempel på en uutnyttet ressurs i landet.

– Studien viser først og fremst potensialet til planteekstraktet. Det sier også noe om potensialet som kan ligge i andre uutnyttede planteressurser, og at vi bør se etter slike. Muffinsen er et eksempel på hvordan ingredienser og trinn i produksjonsprosessen påvirker og endrer egenskapene til sluttproduktet, sier Falch.

– Men skal vi finne og utvikle sunnere varianter av etablerte produkter, må vi også tenke på smak og tekstur, så forbrukere velger dem, understreker hun.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøKom med skisse til gjennomføring av fergeavløysingsprosjekt, som sjølstendig prosjekt.Møreaksen er lagt I sarkofag.Slik du framstiller saka så er det ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrDu avslører at det på de mest trafikkerte dagene så er veien stengt 90% av tiden. Ta hensyn til hele ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøDer er 30 avganger I kvar retning på kvardagar, 2 pr time. Meiner du at Staten får Tautratunellen på kjøpet dersom ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Anne Mari SandshamnFlott at du synes at Gossen og Otrøya må få fastlandsforbindelse. Men når Otrøya blir fergefri er det svært billig ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrOtrøya og Gossen har fergestengt vei lagt over 85% av tiden - det øker ikke frekvensen at fergen ikke er ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøAt det vil bli videre planlegging av Kjerringsunder og fastlandsforbindelse er - uavhenging av MA :) Og det er vel ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse