Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 juni 2023 13:58
Del på Facebook
Det var en kraftig økning i antall anmeldelser av hatkriminalitet mot skreive etter angrepet i Oslo 25. juni. Økningen har fortsatt i 2023, ifølge politiets årsrapport. Foto: Tuva Åserud / NTB
Det var en kraftig økning i antall anmeldelser av hatkriminalitet mot skreive etter angrepet i Oslo 25. juni. Økningen har fortsatt i 2023, ifølge politiets årsrapport. Foto: Tuva Åserud / NTB

De siste to årene økte anmeldelser av hatefulle ytringer på grunn av seksuell orientering markant. I siste halvår 2022 var det en tredobling fra første halvår.

Økningen i andre halvår 2022 antas å ha sammenheng med masseskytingen i Oslo 25. juni 2022.

Annonse
Annonse

Det kommer fram i politiets årsrapport om hatkriminalitet for 2022.

Årsrapporten omhandler anmeldte saker, og politiet tror det er mørketall. Det ble totalt registrert 923 anmeldelser i saker om hatkriminalitet i 2022, opp 13 prosent fra året før.

Sammenlignet med gjennomsnittet de fire siste årene, er det i år en økning på 32 prosent, skriver NRK.

Økning i hatefulle ytringer

Hatefulle ytringer utgjør 42 prosent av alle registrerte anmeldelser i 2022, ifølge politiet.

Ulike typer vold, inkludert trusler, utgjør rundt 30 prosent av anmeldelsene. Hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse er det vanligste hatmotivet og utgjør 55 prosent av alle registrerte hatmotiv, deretter kommer seksuell orientering som utgjør 21 prosent.

I første halvår 2023 har antall straffesaker som gjelder seksuell orientering og kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk økt enda mer fra første halvår i fjor.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det er uvisst om det betyr at det er begått flere straffbare handlinger, eller om flere har anmeldt slike saker, ifølge politiet.

– Økningen av hatefulle ytringer med hatmotiv seksuell orientering, og kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet ser vi alvorlig på, og det er ekstra aktuelt siden vi nå er inne i årets pridefeiringer. Politiet skal gjøre vårt ytterste for å lage en trygg og sikker ramme rundt årets feiringer og arrangementer under Pride, sier politimester Ida Melbo Øystese.

Samtidig som antall saker har økt, har saksbehandlingstiden gått ned. Flere saker er dessuten blitt oppklart, ifølge Øystese.

Økt støtte = økt hets

Leder i Foreningen Fri, Inge Alexander Gjestvang, sier til Klassekampen at han tror økt støtte til pridebevegelsen har ført med seg økt hets.

– Med økt støtte kommer dessverre også økt motstand. Dette er synlig i både kommentarfelter og i form av hets, trusler, vold og hærverk mot regnbueflagg som henger i både offentlige og private flaggstenger, sier han.

Han får støtte fra seniorrådgiver Beate Sletvold ­Øistad i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Den økte motstanden kan være et tegn på at kampen om inkludering av seksualitetsmangfold er kommet såpass langt at de som er imot, blir mer og mer desperate, sier hun.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse