Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
26 juni 2023 08:59
Del på Facebook
Norge var det femte dyreste landet i Europa i 2022, som er ned fra tredjeplass året før. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Norge var det femte dyreste landet i Europa i 2022, som er ned fra tredjeplass året før. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Norge var i 2022 Europas femte dyreste land når man ser på prisnivået for konsum i husholdningene. Likevel hadde nordmenn Europas nest høyeste konsum.

I 2022 var prisnivået i Norge 43 prosent høyere enn gjennomsnittet i de 27 EU-landene, viser foreløpige tall fra den europeiske kjøpekraftundersøkelsen.

Annonse
Annonse

Dette er en liten nedgang fra nivået året før, da Norge var landet med de tredje høyeste prisene, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det dyreste landet i fjor var Sveits, der prisene lå 74 prosent over snittet i EU. Islands prisnivå var 59 prosent over EU-snittet.

Dyr alkohol og tobakk

Irland og Danmark hadde et prisnivå på linje med Norge og var dermed de dyreste EU-landene. Deretter følger Luxembourg, så Finland og Sverige.

Tyrkia og flere av landene på Balkanhalvøya hadde det laveste prisnivået i 2022.

Annonse
Annonse

Fordelt på varegrupper var alkohol og tobakk ikke overraskende der det norske prisnivået var høyest, skriver SSB. Prisene var 135 prosent over EU-snittet, men bare marginalt høyere enn på Island og i Irland.

Til tross for rekordhøye strømpriser i Norge i fjor var energivarer den eneste enkeltvaregruppen der det norske prisnivået var under EUs. Det skyldes blant annet at mange europeiske land har gass som oppvarmingskilde.

Oppgang for BNP

Forbruket i Norge er imidlertid fortsatt i toppsjiktet blant de europeiske landene, og kun Luxembourg ligger foran. Norges forbruk lå 26 prosent over EU-snittet i 2022, uendret fra året før. Til sammenligning var konsumet i Danmark og Sverige rundt 10 prosent over snittet.

Den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen brukes også for å omregne landenes bruttonasjonalprodukt (BNP) til sammenlignbare tall. I 2022 var Norges prisnivåjusterte BNP per innbygger for første gang mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittet for EU.

Fortsatt er Norge på tredjeplass, men har tatt kraftig innpå Luxembourg og Irland. Sveits følger bak Norge, mens Danmark beholdt sin femteplass. Sverige falt to plasser til niende.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse