Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 oktober 2023 07:54
Del på Facebook
Ståle Solbakken vet at hans landslag ikke kan gi fra seg flere poeng om det skal kunne bli topp-to-plassering i EM-kvalifiseringen. Det vil i så fall bryte 24 års norsk sluttspilltørke. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Ståle Solbakken vet at hans landslag ikke kan gi fra seg flere poeng om det skal kunne bli topp-to-plassering i EM-kvalifiseringen. Det vil i så fall bryte 24 års norsk sluttspilltørke. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ståle Solbakken samler sitt landslag på Kypros mandag. Målet er å holde liv i Norges sjanser i EM-kvalifiseringen, og bare seier er godt nok.

Det er ingen tvil om hva Norge må få til i de tre gjenstående kampene for å ha håp om å ende blant de to beste og kvittere ut EM-billett i høst. Bare seier mot Kypros i Larnaka (torsdag), Spania på Ullevaal (søndag) og Skottland på Hampden Park i Glasgow (19. november) kan avstedkomme det.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det er ikke nok i seg selv, om ikke andre resultater også faller Norges vei. Det er særlig to kamper som med norske øyne kan bli like spennende og interessante som Norges egne.

Samtidig med Norges kamp på Kypros spiller Spania mot Skottland i Sevilla, og utfallet av den vil legge premissene for hva Norge kan håpe på i innspurten – selvsagt under forutsetning av at Solbakkens menn selv gjør jobben i Larnaka.

Vinner Spania, som de fleste sikkert regner med, vil Skottland plutselig være innen rekkevidde for Norge selv om skottene i øyeblikket er uten poengtap etter fem kamper.

Da må Norge slå Spania på Ullevaal og deretter håpe at Georgia tar poeng fra skottene i Tbilisi 16. november. Om det blir skotsk tap i den kampen, vil Norge være EM-klar med seier på Hampden Park tre dager senere (etter selv å ha ladet opp med en privatlandskamp mot Færøyene). Blir det uavgjort i Georgia, må Norge etter alt å dømme vinne med to måls margin på Hampden for å knipe EM-billetten.

Uavgjort verst

Vinner Skottland over Spania på bortebane, vil skottene ikke bare være EM-klare, da har Norge plutselig sin skjebne i egne hender. Spania tapte borte for Skottland i mars (etter å ha stilt et B-lag). Et nytt tap vil gjøre at kampen på Ullevaal plutselig vil bli en liten finale om 2.-plassen i gruppa.

Selvsagt kan Spanias stjernemannskap med kniven på strupen bli enda farligere, og selv med norsk seier vil Solbakkens lag trenge en seier i Glasgow i november for å fullføre verket (om ikke Spania skulle avgi poeng i sine novemberkamper borte mot Kypros og hjemme mot Georgia, som er lite sannsynlig). Iallfall vil de norske igjen ha kontroll på sin egen skjebne.

Annonse
Annonse

Uavgjort i Sevilla er kanskje det verste resultatet for Norge. Da vil riktig nok både Skottland og Spania være innen rekkevidde for Norge, men da må Skottland tape i Georgia for at Norge skal kunne ta dem igjen, mens Norge sannsynligvis må slå Spania med fire måls margin på Ullevaal for å kunne ende foran dem. I Uefa-turneringer er det innbyrdes oppgjør som avgjør ved poenglikhet, og Spania vil ha sin 3-0-seier over Norge i mars i ryggen.

De to baklengsmålene i sluttminuttene i Málaga, da Norge spilte med høy risiko i jakt på det som ville vært et fortjent utligningsmål, vil i så fall kunne vise seg skjebnesvangre.

Halmstrået

Prosentvis er Norges sjanse til topp-to-plassering i gruppa liten, men Solbakken har sagt at målet nå er å holde liv i muligheten så lenge som mulig. Nasjonsligaomspillet om EM-plasser, som kan være en redningsplanke, vil han ikke snakke om. Det er nok lurt. Så lenge teorien kan plassere Norge blant de to beste i gruppe A, må laget gjøre alt for å få det til å skje.

I øyeblikket ligger ikke Norge an til å få en ekstrasjanse i nasjonsligaomspill. Dersom EM-kvalifiseringsgruppene ender slik rekkefølgen er nå, vil nasjonsligaomspillet om de tre siste EM-plassene stå mellom Polen, Wales, Latvia og Island (A-divisjonen), Israel, Bosnia-Hercegovina, Finland og Ukraina (B-divisjonen) og Georgia, Hellas, Kasakhstan og Luxembourg (C-divisjonen).

Norge ligger i øyeblikket an til å være høyest rangerte lag som havner utenfor A-divisjonens sluttspill (der det fylles på først med vinneren av D-divisjonen og deretter med de høyest rangerte fra B-divisjonen uten plass i sin egen divisjons omspill).

Om Polen, Wales, Israel, Bosnia, Finland, Ukraina eller Island greier å ta seg inn på kvalifiseringsplass i sine grupper, vil det hjelpe Norge, men andre lag rangert foran som i dag ligger an til EM-plass kan også falle ut. I øyeblikket er ikke nasjonsligaomspill mer enn et halmstrå, og det er ingen grunn til å klamre seg til det så lenge landslaget greier å holde liv i sjansen til å havne foran Spania eller Skottland.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse