Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 november 2023 20:48
Del på Facebook
Rabbiner Joav Melchior på fakkelmarkeringen av 85-årsdagen for Krystallnatten utenfor Synagogen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Rabbiner Joav Melchior på fakkelmarkeringen av 85-årsdagen for Krystallnatten utenfor Synagogen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Torsdag var det 85 år siden Krystallnatten, starten på jødeforfølgelsen under krigen. Men markeringene i Oslo ble ikke felles, slik de har pleid å være.

For i stedet for å delta i markeringen utenfor Stortinget, holdt Det Mosaiske Trossamfund en egen minnestund ved synagogen i Oslo. Der møtte mange opp med fakler til minne om alle jødene som mistet livet i jødeforfølgelsene før og under andre verdenskrig.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det var veldig spesielt å se så mange som kom. Vi er en veldig liten menighet. Å se så mange som vil komme sammen, spesielt i den situasjonen der folk er litt redde, det varmer hjertet mitt, sier Ronen Bahar, leder av Det Mosaiske Trossamfund (DMT), til VG.

Annerledes markering

Torsdagens markering brøt med tidligere markeringer, der Det Mosaiske Trossamfund og Antirasistisk Senter har holdt arrangementet sammen.

Politiet var til stede på markeringene med flere ressurser. Det skyldes økt fokus på samlingspunker for den jødiske minoriteten med tanke på konflikten i Midtøsten.

– Det vil være synlig politi til stede, men vi venter ingen konflikter knyttet til denne markeringen, sa stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt til NTB før arrangementet startet torsdag kveld.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Ikke politisk

Deltakerne på det andre arrangementet gikk fra Youngstorget til Eidsvoll plass foran Stortinget. Leder for Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, understreker overfor VG at de ikke ønsket noen politisering av arrangementet, og at han synes det var synd at Det Mosaiske Trossamfund ikke deltok i år.

– Vi hadde syntes det ville vært viktig å vise at vi står sammen, og at man kan stå sammen mot antisemittisme og rasistisk hat, særlig nå, sier han.

Krystallnatten er betegnelsen på novemberpogromen som skjedde natten mellom 9. og 10. november 1938.

Jøder og jødisk eiendom ble utsatt for systematiske voldshandlinger og angrep, i all hovedsak utført av enheter fra Sturmabteilung (SA) og Hitlerjugend, samt ytterliggående medlemmer av nazistpartiet NSDAP.

Om lag 7000 jødiske forretninger og boliger ble vandalisert under novemberpogromen. Offisielt ble 91 mennesker drept. Over 1400 synagoger ble brent ned. Pogromen markerte starten på den systematiske jødeforfølgelsen som bare få år senere utviklet seg til holocaust.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse