Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 november 2023 09:28
Del på Facebook
Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil halvere antall strømkabler til Danmark. Foto: Hanna Johre / NTB
Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil halvere antall strømkabler til Danmark. Foto: Hanna Johre / NTB

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum får både ros og kritikk etter at han gikk ut og sa at tiden for nye, store utenlandskabler er forbi.

Av Norges 17 strømkabler til utlandet går fire til Danmark. I 2026 når de to eldste enden på sin tekniske levetid. Slagsvold Vedum sier de ikke ønsker å fornye de to kablene, skriver Klassekampen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Senterpartiet mener det ikke er noen grunn til å fornye de konsesjonene. Det er vårt klare primærstandpunkt. Vi mener tiden er forbi for store, nye utenlandskabler, sier Vedum.

– Vet ikke konsekvensene

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier til Telemarksavisa (TA) at han mener regjeringskollega Vedum er for tidlig ute med å konkludere.

– Trygve Slagsvold Vedum har gått ut med noe han ikke vet konsekvensene av enda. For dagens kabler til Danmark er med på å opprettholde energisikkerheten, sier Aasland.

Han sier behovet for kablene skal vurderes «når den tid kommer».

– Men vi vil ikke gi konsesjon hvis vi mener at kablene ikke er bra for norske bedrifter og husholdninger. Mener vi det motsatte, at kablene er til en fordel for det norske kraftmarkedet, så vil vi gi konsesjon, sier Aasland til avisen.

Venstre: Reaksjonære Vedum

Sp-lederen sier erfaringen med de eksisterende utenlandskablene har vist at de som sa at det ikke blir så stor prissmitte inn i Norge, tok feil.

– Å da lage en kabel vil bare forsterke problemene ytterligere, sier Slagsvold Vedum.

I det EU-vennlige Venstre reagerer Ola Elvestuen på uttalelsen. Han mener holdningen til Vedum setter Norges strømforsyning i fare.

Annonse
Annonse

– Det overrasker ikke at reaksjonære Vedum vil isolere Norge fra Europa. Å kutte ned på antall strømkabler er en dårlig idé, sier Elvestuen, som er Venstres medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Politikerne må ta ansvar

I LO-forbundet Industri Energi vekker Vedums uttalelse derimot begeistring.

– Jeg er glad for at regjeringens nestleder endelig slår fast det Industri Energi har bedt om lenge. De to eldste kablene til Danmark har eksportert konkurransefortrinnet vårt i 50 år og må få hvile i fred, sier leder Frode Alfheim.

Forbundslederen kommer imidlertid med et varsku til Vedum og andre politikere som ikke vil ha nye strømkabler på plass når de gamle skal pensjoneres.

– Det er viktig å påpeke at Statnett har en generell konsesjon for kraftutveksling i Norden. Det er ikke konsesjoner på hver enkelt kabel innad i Norden, sier Alfheim.

- Det betyr at politikerne nå må ta ansvar, hvis ikke kan Statnett uten politisk behandling fornye og øke kapasiteten til Danmark for nye 50 år. Det snakkes mye om politisk kontroll, her er et eksempel på et område der vi har full politisk kontroll, hvis vi ønsker å bruke den, fortsetter han.

Aasland må svare

Venstre krever svar fra olje- og energiministeren i et skriftlig spørsmål om det er regjeringens politikk å kutte ned på antall utenlandskabler.

– Strømprisutvalget er helt klare på at strømkabler til utlandet gir Norge bedre forsyningssikkerhet. Den beste måten å sikre stabilt lave strømpriser i Norge er ikke å kutte kabler, det er å sikre at Norge har nok fornybar kraft, fortsetter Elvestuen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 7 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse