Tysklands største parti, CDU, har åpnet for å vurdere ny kjernekraft. Dette er en endring i partilinjen, da CDU var med på å vedta avviklingen av all kjernekraft i Tyskland i 2011.
I 2011 vedtok Tyskland å avvikle all atomkraft innen 2022 etter ulykken i Fukushima. Nå er det flere som angrer på dette vedtaket, inkludert den tyske opposisjonslederen Friedrich Merz.
Bakgrunnen er den russiske fullskala-invasjonen av Ukraina, som har ført til fornyet debatt om energikilder.
Kjernekraft i Norge
I Norge har tanken om kjernekraft vært skrinlagt siden 1975. Nå er det imidlertid økende interesse for kjernekraft, blant annet fra Frp.
I november 2022 lagde Rystad Energy en rapport som konkluderte med at kjernekraft ikke er svaret på kraftbehovet i Norge de neste to tiårene.
Denne rapporten førte til at NTNU-rektoren måtte gå av. Vestland fylkeskommune har nylig vedtatt en fornybarplan som presiserer at små modulære reaktorer (SMR) er "svært trygge" og "konkurransedyktig på pris".
Det er en økende interesse for kjernekraft i Europa. Fullskala-invasjonen av Ukraina har ført til fornyet debatt om energisikkerhet, men det er imidlertid fortsatt sterke motkrefter mot kjernekraft, både i Tyskland og Norge.