Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
09 april 2024 16:00
Del på Facebook
Arbeidersangkvelden i 2023. Foto: LO Ytre Nordmøre
Arbeidersangkvelden i 2023. Foto: LO Ytre Nordmøre

Raymond Johansen kommer til arbeidersangkvelden i Kristiansund 30. april. For andre år på rad blir det kulturkveld med arbeidersanger på programmet dagen før 1. mai.

I fjor var det Trond Giske som holdt appellen i IL Nordlandets lokaler. Arenaen er den samme i år når tidligere byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, kommer. Han har nylig tiltrådt som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Jeg gleder meg til å komme til Kristiansund kvelden-før-dagen og få delta på arbeidersang-treffet. Jeg har et veldig nært forhold til arbeidersangene helt fra barndommen. Det er veldig mange gode minner som vekkes til live ved sangene og få dele dem med folk. Fellesskapet som ligger i disse sangene, og musikk, er viktig for meg, sier Johansen.

Fjorårets arbeidersangkveld viste at det fortsatt er betydelig interesse for den kulturskatten som de gamle arbeidersangene representerer. Arrangøren måtte finne fram ekstra stoler for at alle skulle få plass. Det store oppmøtet var også en bekreftelse på at 30. april, «dagen-før-dagen», er et godt tidspunkt for å dele gode minner om sterke tekster og fine melodier.

Det er 1.mai-komiteen i Kristiansund som står som arrangør. Men det er de tre sangglade herrene Jan-Erik Larsen, Jan Øivind Jensen og Eilif Odde som også i år trekker i trådene. Alle er lidenskapelig opptatt av allsang/korsang. Og alle har et sterkt forhold til arbeidersanger. Mest «nerdet» av alle, er utvilsomt Larsen.

– Arbeidersangskatten er en viktig del av kulturarven. Da jeg ble aktiv i AUF for mer enn 40 år siden, og senere kom med i Arbeiderpartiet, var det sang på alle møter. Det ble gitt ut sangbøker i nye opplag, og det ble skrevet nye sanger. Siden har denne skatten opptatt meg, og jeg er opptatt av at den ikke skal gå i glemmeboken, både fordi den bærer en viktig del av historien vår, men også fordi det er viktige tekster og fine melodier som står seg selv i dag, sa Larsen i forkant av fjorårets arrangement.

Arrangøren lover et gjenhør med mange tradisjonelle norske arbeidersanger, noen mer moderne og en del internasjonale protestsanger og politiske viser. Noen ble også sunget i fjor, andre er hentet fram spesielt til årets kulturkveld. Det blir blant annet anledning til å synge noen av nylig avdøde Lillebjørn Nilsens viser.

Annonse
Annonse

Det er laget egne sanghefter til arrangementet, slik at alle kan synge med av full hals. Lokale musikere sørger for tonefølge. Vokalgruppa Pønsj har hentet fram en søramerikansk kjærlighets/nasjonalhymne og en Lennon/McCartney-låt. Og det går rykter om at AUFs kulturgruppe fra 80-tallet vil gjenoppstå, om ikke fra de døde, så i alle fall fra en dyp søvn...

Jan-Erik Larsen vil sette sangene inn i en historisk sammenheng ved å fortelle om betydningen, forfatterne og komponistene.

Raymond Johansen holder appellen, som hører med i anledning 1. mai-dagen. Overskuddet fra arrangementet går til Norsk Folkehjelps arbeid i Gaza. I fjor kom det inn i overkant av 20.000 kroner som gikk til Folkehjelpas arbeid i Ukraina.

– Vi står sammen med folk i Palestina» er tema for årets 1.-maiaksjon, og internasjonal solidaritet er også et av gjennomgangstemaene i mitt liv. Dette blir en veldig bra oppvarming til 1.-maifeiringen, sier Johansen.

Arrangøren var meget fornøyd med fjorårets kulturkveld og håper på like godt oppmøte i IL Nordlandets lokaler i år.

– Og da ser vil vel starten på en tradisjon. Det er ikke vanskelig å finne egnet materiale, det er utrolig mye fint å ta fatt i når det gjelder arbeidersangene. Det synges for lite, sånn rent generelt, og det synges for lite arbeidersanger. De fortjener en bedre skjebne enn å gå inn i glemmeboken, sier Jan-Erik Larsen.

Billettene koster 200 kroner og kjøpes med Vipps hos LO Ytre Nordmøre (#808249). Husk å skrive navn.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse