Stokkanda (Anas platyrhynchos) er kanskje den mest kjente og utbredte andearten i Norge. Den er en allsidig art som trives i en rekke ulike miljøer, fra store innsjøer til små dammer og parker.
Stokkanden er en relativt stor and med tydelig kjønnspreg. Hannen har et karakteristisk grønn hode, gul nebb og en hvit ring rundt halsen. Hunnen er mer diskret farget, med en brunspraglet fjærdrakt. Stokkanden er en overflatebeitende gressand, og lever hovedsakelig av planter, insekter og smådyr.
Utbredelse og bestandsutvikling
Stokkanden er utbredt over hele Norge, fra kysten og inn i landet. Den er en svært tilpasningsdyktig art og har klart å utnytte en rekke ulike habitater. Bestanden har de siste tiårene vært relativt stabil og arten står på listen over jaktbare arter i perioden 1. april 2022–31. mars 2028
Konflikter med mennesker
Stokkanden kommer sjelden i direkte konflikt med mennesker. Den kan imidlertid bli påvirket av endringer i miljøet, som for eksempel forurensning og tap av våtmarker.
Hvorfor er stokkanden viktig?
Stokkanden er en viktig del av det norske økosystemet. Den er føde for en rekke rovdyr, og spiller en viktig rolle i næringskjeden. Stokkanden har en lang historie sammen med mennesket. Den har vært jaktet på som mat, og har også blitt holdt i fangenskap som prydfugl.
Hva kan vi gjøre for å bevare stokkanden?
For å sikre at stokkanden fortsetter å trives er det viktig å:
- Beskytte våtmarker: Våtmarker er viktige hekke- og oppvekstområder for stokkanden.
- Opprettholde god vann kvalitet: Renere vann gir bedre levevilkår for stokkanden og dens byttedyr.
- Overvåke bestanden: Regelmessig overvåking av hekkebestanden er nødvendig for å kunne vurdere utviklingen og sette i verk tiltak ved behov.
Trekkfugl
Stokkanden er delvis trekkfugl. Mange individer overvintrer i Norge, mens andre trekker lengre sørover.
En del av de fuglene som overvintrer i Norge kommer langveis fra og ringfunn til både Finland og Sverige forekommer. Utstrakt ringmerking i Bergen vinterstid harvist at de bergenske fuglene flytter lite på seg og de aller fleste gjenfunnene er lokale.
Vil du vite mer?
- Store Norske Leksikon: https://snl.no/stokkand
- Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Stokkand
- Miljolare.no: https://www.miljolare.no/artstre/?or_id=158
- Artsdatabanken: https://artsdatabanken.no/Pages/245082/Anas_platyrhynchos