Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Artikkel
Kurt Helge Røsand
13 oktober 2024 21:06
Del på Facebook
Kaja Marienborg, bioingeniør og universitetslektor på bioingeniørutdanningen ved OsloMet. Hun leder også NITO bioingeniørfaglig institutts fagstyre. Foto: NITO / Bjarne Krogstad
Kaja Marienborg, bioingeniør og universitetslektor på bioingeniørutdanningen ved OsloMet. Hun leder også NITO bioingeniørfaglig institutts fagstyre. Foto: NITO / Bjarne Krogstad

Når temperaturene synker og dagene blir kortere, lurer feber, snørr og virus rundt hvert hjørne. Her er hva du må vite for å beskytte deg, skriver Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) i en pressemelding.

– Det er umulig å beskytte seg helt mot virusinfeksjoner, men det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli syk, er å ha god håndhygiene, sier bioingeniør og universitetslektor på bioingeniørutdanningen ved OsloMet, Kaja Marienborg.

  • Vask hendene etter toalettbesøk og før du spiser.
  • Unngå å putte fingrene i munnen.
  • Bruk neglebørste hvis du har lange negler.

– Som vi så under pandemien har munnbind en effekt når man er i starten av sykdom. Bruk derfor gjerne munnbind om du benytter offentlig kommunikasjon. Sammen med god hostehygiene kan du redusere risiko for å smitte andre og bli smittet:

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Host eller nys i papirtørkle eller i albuekroken/armhulen hvis du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Mikroorganismer trives i vinterhalvåret

– Noen virus overlever lengre utenfor kroppen når det er kaldt, for eksempel på dørhåndtak og andre flater. I tillegg viser forskning at immunforsvaret vårt fungerer dårligere når det er kaldt.

– Mere innetid og tettere samvær på høst- og vinterstid, skaper dessuten et perfekt klima for disse virusinfeksjonene, forteller hun.

Dette er virus som kan forårsake ulike grader av sykdom hos mennesker.

– Felles for alle virusene, er at de kan gi symptomer som feber, hoste og slapphet.

  • RS-virus er spesielt farlig for spedbarn og småbarn, og forårsaker årlige utbrudd. Symptomene starter med feber og øvre luftveissymptomer, som kan spre seg til de nedre luftveier og føre til alvorlige pusteproblemer og lungebetennelse.
  • Rhinovirus er den vanligste årsaken til forkjølelse og rammer folk i alle aldre, spesielt om våren og høsten. Symptomene inkluderer sår hals, heshet og hodepine, men vanligvis ingen eller moderat feber.
  • Koronavirus, som forårsaker Covid-19, smitter lett og kan gi alt fra mild til alvorlig sykdom. Typiske symptomer er tørrhoste, vedvarende hoste, feber, slapphet, muskelsmerter og tungpustethet.
  • Influensa er en svært smittsom, akutt infeksjonssykdom som rammer hele kroppen. Typiske symptomer inkluderer feber, smerter og luftveissymptomer. Influensaepidemier oppstår årlig.

Derfor blir du syk

Når disse virusene kommer inn i kroppen, binder de seg til reseptorer på overflaten av celler i luftveiene. Det er denne bindingen fører til at de tar seg inn i cellene. Inne i cellen frigjør viruset sitt genetiske materiale, som så bruker cellens maskineri til å produsere flere viruskopier. Deretter frigjøres nye virus, noe som ofte dreper vertscellen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det er den påfølgende infeksjonen av nye celler og immunsystemets respons på denne infeksjonen som forårsaker sykdom, og som gir de typiske symptomene som feber, hoste, sår hals og tretthet, forteller Marienborg.

Hva bør du gjøre dersom du blir syk?

– Ved luftveisinfeksjoner bør du holde deg hjemme ved symptomer som feber, hoste, vond hals eller slapphet. Sørg for nok hvile og ro, få i deg nok væske og unngå unødig kontakt med personer som er utsatt for alvorlig sykdom.

Hun påpeker at foreldre bør vurdere barnets allmenntilstand og holde dem hjemme ved nedsatt form.

– Samtidig er det viktig å huske på at virusinfeksjoner ikke kan behandles med antibiotika, men behandles lindrende med febernedsettende og hvile. Er du bekymret for din egen eller ditt barns helse, bør du likevel kontakte din fastlege.

Vaksinering og anbefalinger

Vaksiner er tilgjengelige for både influensa, Covid-19 og RS-virus. Vaksinasjon anbefales spesielt for personer med høy risiko for alvorlig sykdom.

– Generelt anbefales det at personer som bor i sykehjem eller omsorgsbolig, de over 65 år, gravide i 2. og 3. trimester, og voksne med visse kroniske sykdommer tar vaksine, avslutter Marienborg.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Når penger er mer viktig enn helse får vi slike tilstander vi ser her, Norge aspirerer å bli lik andre ...
Epic Systems heter det amerikanske firmaet som leverer løsningen bak Helseplattformen. Det er ikke helt som andre it-leverandører med sitt ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Arne AlmaasHei - Er det referansene til NAF sine rekkeviddetester av el-biler du sikter til? Eller er det fergenes strømforbruk? Fint ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Geir Ole SætremyrJeg overlater til de andre leserne å vurdere hvem som har underbygget sine påstander. Jeg viser til NAF, du viser ...
Heisan dere 3 sparringspartnere. Det er mye underholdning i å lese alle kommentarene. Men nå begynner dere å repetere dere ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse