Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
05 april 2017 13:41
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

hegerberg helge foredrag 2Spennende foredrag av Helge Hegerberg om byens historie.Helge Hegerberg, forfatter og oljerådgiver i Kristiansund kommune, holder foredrag akkurat nå onsdag 5.april klokka 13.30. Det skjer i regi av senioruniversitetet. Han tar for seg byens historie fra 1940 til våre dager. Halveis i foredraget har han allerede fortalt deler av byens politiske historie. Her får Arbeiderpartiet gjennomgå. 

Helge Hegerberg kommer fra Tingvoll, hans far jobbet med  tekstil og på morsiden var det bakere.  3.juledag i 1978 startet hans journalistiske løpebane i Romsdalsposten. Han har siden bodd i byen, men har hatt noen opphold og har bodd i Sunndalsøra, i Trondheim og i Bodø.

Møre og Romsdal har mer eller mindre bestått i tusen år, men nå ser det ut til at folk vil ha forandring på dette, sier han:

Hvem styrte Kristiansund etter krigen? 1.oktober 1945 kommer Einar Gerhardsen på besøk. Han holdt tale for 900 tilhørere i Festiviteten. John Neergaard, opereasanger, er på scenen. Det hele var satt i regi av Haakon Lie og man må ikke tro at Gerhardsens tale var tilfeldig. Her skulle man vinne folket i Arbeiderpartiets hjerter, hvilket de gjorde. Sentralstyret i Arbeiderpartiet styrte Norge, også Kristiansund.

     Og Hegerberg fortsetter:

Det var representantskapet i Arbeiderbevegelsen som styrte byen, helt opp til 1980-tallet. Til og med ansettelser i kommunen, som bademester, som renholder eller om man skulle få jobb på arbeidskontoret. Formannskapet leverte sine saker til representantskapet i Arbeiderbevegelsen. Slik har byen vært styrt helt til 1979 da byen fikk et borgerlig flertall. Det var mange ordførere som slet med denne ordningen. Blant annet Ottar Guttelvik, som var ordfører i ti år. Den første ordføreren som greide å sette representantskapet litt ut av spill var Asbjørn Jordahl i 1968, med varaordfører Alf Jacob Fostervold. Denne måten å styre byen på var slett ikke heldig.

Mer informasjon om Hegerbergs utmerkede foredrag kommer senere. Han vil snakke om hvorfor byen ikke fikk høyskole, hvorfor klippfisken forsvant, sykehussaken og hvorfor byen har tapt noen viktige slag. Følg med på KSU.NO.

Til tross for at kanskje dette er en av årets viktigste foredrag, er det kun KSU.NO som er tilstede.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 18 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse