Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
11 september 2017 21:06
Del på Facebook
Statsministerduell på Tromsø Bibliotek. Statsminister Erna Solberg i duell på NRK-sending. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Statsministerduell på Tromsø Bibliotek. Statsminister Erna Solberg i duell på NRK-sending. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering:

Når klokka går mot ett på natten er ennå ikke stemmene fra Bergen telt opp. Men 90 % av stemmene er telt opp og nå har ekspertene i TV2 erklært at Venstre kommer over sperregrensen. I så fall vil det bli en storseier for de blå partiene. Jonas gah Støre, som jeg mener er den dyktigste statsministerkandidaten Norge kanskje noen gang har hatt, har sammen med Arbeiderpartiet gått på et braknederlag. Særlig med tanke på at partiet har vært i opposisjon de siste fire årene. Med unntak av Stoltenbergs katastrofevalg i 2001, må man nesten 100 år tilbake i tid for å finne et enda svakere resultat. SP og SV gjorde veldig gode valg, men det hjalp ikke. Ser det ut som - fordi jeg er ikke like sikker som ekspertene som i TV2. Det skulle tatt seg ut at Venstre kollapset på oppløpet. På grunn av at man legger ny asfalt i Bergen til forberedelse for sykkelVM, er valgresultatet utsatt. Det er da man aner at "Nytt på Nytt" fikke en ny sak på blokka.

Lokalt ble det også et elendig valg for Arbeiderpartiet, både fylkesmessig og i Kristiansund. Men det ser ut til at uansett hva galt partiet finner på å gjøre, så stemmer en tredjedel av folket i KR på Arbeiderpartiet. Kanskje virket Jordahls brannfakel mot sin hensikt? Arbeiderpartiet er byens største parti og nesten dobbel så stort som nummer to, som ble FrP med Senterpartiet hakk i hel. Nordmørslista får også ta en evaluering. Målet om 10 000 stemmer var ikke innen rekkevidde. Sørvik ga et årsverk for det han trodde på. Det ble for mange krøkfoter underveis. Partiet som fikk mer enn 8000 stemmer ved siste fylkestingsvalg, raste og var ikke i nærheten av et mandat på Stortinget. 

Pål Farstad falt ut av Stortinget, men Høyres og Smølas Vetle Wang Soleim kom inn. Vi gratulerer Farstad for en fantastisk innsats de årene som er gått og ønsker Soleim velkommen. Du har en jobb å gjøre for Nordmøre, Soleim. Første oppgave blir å sørge for at sykehusbygningen ikke blir solgt. Da skal du få bli gjenvalgt om fire år!

Arbeiderpartiet gikk ut med den utrolige trussel at "Stemmer du ikke på oss, får du mindre skatt". Jeg forstod lite da den kom på banen for noen måneder siden. Jeg tror den saken var hovedårsaken til det svake valget.  Men nå kjære nordmøringer, nå får man samle krefter og gjøre som KBK: Begynne å samarbeide med dem rundt seg og vinne noen kamper. 

Her er informasjon som ble sendt klokka 21.15

Da har både NRK og TV 2 presentert sin prognose for valgdagen. Venstre og KrF er muligens nervevrake før midnatt eller i løpet av natten. Begge forsøker å holde hodet over vannet - det er ikke lett. Skulle begge gå under er det slett ikke sikkert at Erna vinner. Klokka 21.00 så det slik ut. Tall er hentet fra NRK og TV2.

NRKs måling viser

  • Solid borgerlig flertall
  • 89 mandater til de borgerlige, 80 til de rødgrønne
  • Kraftig tilbakegang for Arbeiderpartiet
  • MDG under sperregrensen
  • Venstre balanserer på sperregrensen

Høyre, Frp, KrF og Venstre ligger akkurat nå an til å få 89 mandater på Stortinget, noe som gir flertall.

Ap og Høyre ligger begge på om lag 26 prosent oppslutning og kjemper om å bli største parti.

TV 2: Her viser målingen 91-76 fordel til Erna. Da er Rødt og MDG ikke telt med - der de har et mandat hver

Hva betyr målingene?

Det er stor forskjell i måten tallene er fremkommet på. NRK lager ikke sin egen prognose, men har forholder seg til Valgdirektoratet som sørger for utregningen. Tallene til NRK er et resultat av de fleste forhåndstemmene, samt noen stemmer som er telt opp allerede valgdagen. Med andre ord er det én million stemmer som ligger til grunn. Det er rundt en tredjedel av det man forventer av antall stemmer. Tallene er sammenlignet med hva som var for fire år siden og således kan den endelige prognosen bli litt mindre eller litt høyere enn den opptelte stemmer. Med andre ord bør denne målingen være hakket vassere enn TV2s måling, etter mitt skjønn.

TV2s måling:

Dette er en valgdagsmåling slik som det alltid har vært både i TV2 og NRK. Meningsmålingsinstituttene har foretatt en undersøkelse og spurt velgerne hva de har stemt. Denne målingen blir mye mer presis enn en vanlig meningsmåling fordi folket som blir spurt allerede har stemt.

Blokkene

Vi har to statsministerkandidatar; Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. en av dem vil danne regjering. Solbergs parti Høyre har støtte fra FrP, KrF og Venstre.

 Støres Ap støttes av  Sp, SV, MdG og Rødt.

MdG er åpne for at partiet kan støtte både Solberg og Støre som statsminister, men partiet er klare på at de ikke støtter en regjering med FrP.

På Stortinget er det 169 representanter. 85 mandat gir flerrtal. En regjering må sørge for å ikke få fleirtall mot seg. Får de blå 85 mandat eller mer, blir Erna Solberg statsminister. Får de røde 85 mandat eller mer, vil Støre sannsynligvis bli statsminister. 

* Artikkelen oppdateres utover kvelden.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse